Metiniai Lietuvos ūkio augimo tempai 2011 m. buvo įspūdingi – ekonomika augo sparčiausiai per paskutinius trejus metus – 5,8 proc. IV ketvirtį Lietuvos ekonomikos metinis augimas sulėtėjo iki 4,3 proc. ir buvo šiek tiek mažesnis nei prognozavo „Danske“ bankas (5,0 proc.).

Lietuvos ekonomikos priklausomybė nuo išorinių veiksnių išlieka didelė. Įvertinus pakankamai neigiamas pasaulines tendencijas, lūkesčiai dėl palaipsniui mažėjančių ekonomikos apsukų buvo pamatuoti. Ekonomikos lėtėjimo požymius rodė ir palaipsniui prastėjantys pramonės bei eksporto rodikliai. Tai buvo tiesioginė lėtėjančios išorinės paklausos pasekmė.

„Danske“ bankas prognozuoja, kad lėtėjančias ekonomikos augimo tendencijas stebėsime ir šiais metais. Ekonomistų vertinimu, ekonomikos augimas šiemet sulėtės iki 2,7 proc. Visgi prognozės dėl euro zonos tendencijų 2012 m. išlieka optimistinės. Tikimės, kad euro zonos recesija bus trumpalaikė (techninė), ir jau antrąjį šių metų ketvirtį euro zonos ekonomikų tendencijose stebėsime kylančią kreivę. Tai suteikia vilčių ir nuo eksporto rinkų dinamikos priklausančiai Lietuvos ekonomikai. Tikimės, kad santykinai gerai diversifikuota Lietuvos eksporto struktūra leis išvengti didesnių BVP nuostolių. Akivaizdu yra ir tai, kad, esant reikšmingiems neapibrėžtumams dėl Europos ir Rusijos ekonomikų raidos, išlieka didelė rizika, jog Lietuvos augimas gali sulėtėti ir labiau.

Violeta Klyvienė, „Danske“ banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims

Panašūs įrašai