Rugsėjo 21 d. Čikagoje įvyko Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas. Kasmet organizuojamas PLEF vienais metais vyksta Lietuvoje, kitais – užsienio šalyje, kur gausi lietuviška bendruomenė. Šiais metas renginio organizatorė Lietuvos verslo konfederacija sukvietė visus į Čikagą neatsitiktinai: tai miestas, turintis didžiausią lietuvių bendruomenę JAV, o Ilinojus – valstija, kurioje  yra itin išvystyti didžiausią potencialą turintys bei Lietuvai aktualūs verslo sektoriai – informacinių technologijų ir komunikacijų, biotechnologijų ir aukštos pridėtinės vertės gamybos. Pagal statistika, čia įsikūrusios įmonės daugiausiai investuoja Rytų Europoje.

Pagrindinis šių metų išsikeltas PLEF tikslas  – parodyti Lietuvos ekonominį progresą, pasiektą per daugiau nei dvidešimt nepriklausomybės metų bei prisistatyti JAV rinkai ir ieškoti naujų partnerystės galimybių – buvo įgyvendintas sėkmingai. Forumo metu Lietuvos ekonominę pažangą pristatė kompetentingiausi Lietuvos ekonomikos ekspertai, didžiausią potencialą šiuo metu turinčius informacinių technologijų, biotechnologijų, gamybos, medicinos ir sveikatinimo paslaugų sektorius reprezentavo ilgametę patirtį šiose srityse turintys profesionalai, savo sėkmingo investavimo patirtimi dalinosi jau vykdančios mūsų šalyje veiklą tokios JAV kompanijos kaip „Western Union“, „Strategic Staffing Solutions“, „Kraft Foods“, „Moog Medical Devices Group“. Forumo metu vyko ir dvišaliai susitikimai tarp Lietuvos ir JAV įmonių, skatinantys verslo kontaktų kaitą su potencialiais užsienio investuotojais .

Užsienyje vykstantis renginys – taip pat puiki galimybė Lietuvai stiprinti saitus su ten gyvenančiais lietuvių kilmės verslo ir mokslo atstovais. Čikagoje PLEF subūrė išeivijoje gyvenančius ir su mūsų šalimi ryšių turinčius mokslo ir verslo atstovus, garbės konsulus, ekonomikos srityje dirbančius pareigūnus. Forumas sulaukė abiejų valstybių aukščiausio lygio atstovų dėmesio:  susirinkusius dalyvius sveikino JAV senatorius Richard J. Durbin, JAV Kongreso narys John Shimkus, LR Ūkio ministras Rimantas Žylius bei Užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas. Pastarasis pažymėjo, kad Lietuva deda kryptingas pastangas, siekdama į bendrą veiklą įtraukti šviesius protus iš užsienio ir padidinti šalies matomumą modernaus pasaulio ekonominiame žemėlapyje, tad tokie sėkmingi tarptautiniai renginiai kaip PLEF yra labai tinkama terpė bendrauti aukštos kvalifikacijos mokslininkams bei verslo lyderiams, sklisti pozityviai bei patikimai informacijai apie šalies ekonominę situaciją ir investicinį klimatą.

Apibendrindamas viceministras džiaugėsi, kad PLEF 2012 metu buvo padėtos sėkmingos gairės ekonominio tilto tarp JAV bei Lietuvos stiprinimui, bei kvietė užmegztus ryšius tvirtinti, atvykstant į 2013 m. PLEF, kuris tradiciškai bus rengiamas Vilniuje.

PLEF 2012 globėja – Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Pasaulio lietuvių ekonomikos forumą nuo 2009 metų organizuoja Lietuvos verslo konfederacija kartu su partneriais: Užsienio reikalų ministerija, Ūkio ministerija, VŠĮ „Versli Lietuva“, VŠĮ „Investuok Lietuvoje“, VŠĮ „Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra“, organizacija "Global Lithuanian Leaders". Šiemet, renginį organizuojant JAV, prisidėjo ir Lietuvos ambasada Vašingtone, Lietuvos konsulatas Čikagoje, organizatorius konsultavo Lietuvos prekybos biuras Čikagoje, atstovaujantis VŠĮ „Versli Lietuva“, dvišalius susitikimus tarp Lietuvos ir JAV įmonių organizavo Amerikos prekybos rūmai Lietuvoje.

Panašūs įrašai