Likus 33 dienoms iki EXPO Zaragosa pasaulinės parodos atidarymo, š.m. gegužės 10 d., penktadienio rytą Lietuvos verslininkai, aukščiausi Lietuvos – Ispanijos diplomatai susirinko bendrai diskusijai Tarptautiniai prekybos rūmai ICC Lietuva ir LR Aplinkos ministerijos organizuotame seminare “ Ispanijos – Lietuvos ekonominio bendradarbiavimo galimybės”.

Ispanijos-Lietuvos ekonominio bendradarbiavimo galimybes pristatantis seminaras buvo organizuotas, norint informuoti verslininkus apie verslo galimybes Ispanijoje, sužinoti Lietuvos verslo interesus ir poreikius Ispanijos rinkoje ir taip pasiruošti artėjančiam Lietuvos oficialios delegacijos ir verslo vizitui į Pasaulinę parodą EXPO 2008 Saragosoje, Ispanijoje.

Ispanijos-Lietuvos ekonominio bendradarbiavimo galimybes pristatantis seminaras buvo organizuotas, norint informuoti verslininkus apie verslo galimybes Ispanijoje

Seminaro metu dalyvius pasveikino p. Jose Luis Solano Gadea, Ispanijos Karalystės Ambasadorius Lietuvos Respublikoje, p. Mečys Laurinkus, LR Ambasadorius Ispanijos Karalystėje, Algimantas Akstinas, ICC Lietuva Generalinis direktorius. Pranešimus skaitė Ispanijos Karalystės prekybos atašė Ramiro Sanchez ir Lietuvos komisaras ekspozicijos tarptautinėje parodoje EXPO 2008, p. Romas Jankauskas.  

Sveikindamas susirinkusius LR Ambasadorius Ispanijos Karalystėje, Mečys Laurinkus, pabrėžė, kad nors Lietuviai gana gerai pažįsta Ispaniją dėl išvystytų šalių turistinių santykių bei ten gyvenančių ir dirbančių lietuvių, erdvės verslo santykiams plėtoti yra nemažai. Ispanijos Karalystės ambasadorius p. Jose Luis Solano Gadea savo ruožtu džiaugėsi kasmet augančiomis Ispanijos investicijomis į Lietuvos rinką. Buvo minimas Ispanijos verslininkų susidomėjimas investicijomis energetikos, statybų, lengvosios pramonės srityse.

Ispanijos Karalystės prekybos atašė Ramiro Sanchez pabrėžė, kad Ispanija yra patraukli ne tik kaip vaisių ir daržovių eksportuotoja. Šalis traukia investicijas atsiniaujančios energijos (vėjo ir saulės energija, Ispanijoje veikia didžiausia bioetanolio gamykla), biotechnologijos, vandens valymo projektuose, garsėja kaip stambi automobilių ir jų dalių gamintoja).Trys iš penkių viso pasaulio vykdomų skrydžių kontroliuoja Ispanijos oro eismo kontrolės sistemos. Ispanija taip pat patraukli kaip viena didžiausių ekologiško maisto gamintojų, didžiausia mašinų gamintoja Europoje.

Lietuvos komisaras ekspozicijos tarptautinėje parodoje EXPO 2008, p. Romas Jankauskas, seminaro dalyviams pristatė pasaulinės parodos ir Lietuvos ekspozicijos joje apžvalgą. Nors parodos pagrindinė tematika – vanduo ir darnus vystymasis, besidomintys paroda ir Ispanijos rinka verslininkai, siekia bendradarbiavimo ir kituose sektoriuose: durpių ir trąšų eksporto srityje, partnerystės su Ispanijos metro ir požeminių statybų įmonėmis, IT sektoriuje, vaisių ir daržovių importo srityje.

Algimantas Akstinas, Tarptautiniai prekybos rūmai ICC Lietuva Generalinis direktorius, paskatino verslininkus pažvelgti į parodą EXPO 2008 kaip į puikia galimybę ne tik atstovauti Lietuvą, dalyvaujant oficialiajai delegacijai su aukštais valstybės pareigūnais, bet ir rasti kontaktų juos dominančiose srityse.Verslo delegacijos sėkmė EXPO 2005 Japonijoje, Aichi, prieš 2 metus, pademonstravo, kad dalyvavimas panašiose pasaulinėse parodose, lydint aukštus Lietuvos valstybės pareigūnus, atveria duris verslui, siekiančiams gilesnės ir platesnės tarptautinės partnerystės.

Susidomėjusius dalyvavimu verslo delegacijos vizite 2008 metų birželio 22-24 dienomis į EXPO Zaragosa lydint LR Ministrą Pirmininką, kviečiame registruotis adresu http://www.tprl.lt/vizitai.

Asociaciją Tarptautiniai prekybos rūmai ICC Lietuva (ICC Lietuva) 1994 metais įsteigė įvairios Lietuvos verslo organizacijos ir įmonės. Šiuo metu asociacija Tarptautiniai Prekybos rūmai Lietuva jungia 41 narys ir priklauso pasaulinei Tarptautinių prekybos rūmų (International Chamber of Commerce) organizacijai, kuri dabar dažniau vadinama Pasaulio verslo organizacija (The World Business Organisation). Daugiau kaip prieš 89 metus įkurta Pasaulio verslo organizacija atstovauja visų pasaulio verslo ir pramonės šakų įmonių bei verslo organizacijų interesams tarptautiniame lygmenyje. ICC Lietuva tikslas – verslo atstovams perteikti tarptautinę praktiką, kuri padėtų didinti Lietuvos ūkio subjektų konkurencingumą tarptautinėse rinkose.

Daugiau informacijos:
Dalia Venslovaitė, tel. (5) 2121111, el. paštas: d.venslovaite@tprl.lt.

Panašūs įrašai