Spalio 7 – 8 d., dviejų dienų vizitui į Suomiją ir Estiją vyko Lietuvos alternatyviosios energetikos sektorių atstovaujanti verslo delegacija. Verslo delegacijos, vykusios kartu su Prezidente Dalia Grybauskaite, darbotvarkę, organizavo Lietuvos verslo konfederacija |  ICC Lietuva.   

Ieškoti atsinaujinančios energetikos vystymo ir investavimo šiame sektoriuje patirties ir žinių vyko atsinaujinančių energetikos šaltinių, biodujų energetikos vystytojų atstovai, energetikos konsultantai, verslininkai besidomintys investicijų į alternatyviosios energetikos vystymą ir pritraukimą.

Delegacijos sudėtyje buvo šių kompanijų, asociacijų ir institucijų atstovai: Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociacija , Biodujų asociacija, Advokatų kontora  “Sorainen”, UAB “ENERSTENA”, UAB “AF-TSP”, UAB Energijos realizacijos centras, UAB “Scaent Baltic”, UAB “Energetikos linijos, Lietuvos energetikos konsultantų asociacija – LEKA, UAB „Atostogų  Parkas“, Economic development association west in/oss, Advokatų kontora  “ Kazlauskas & Degesys SOLVINGS ”, 4energia, Energetikos agentūra.

Lietuvos verslininkus itin domino Estijos ir Suomijos patirtis vystant biomasės, saulės energijos projektus, inžinerinių kompanijų dirbančių energetikos srityje praktika, alternatyvių energetinių projektų  finansavimo mechanizmai bei patirtis, užtikrinant tinkamą valstybės dėmesį šioje srityje.

Diskusijų metu su Suomijos ir Estijos partneriais bei valstybinių institucijų atstovais buvo aptarta valstybės skatinimo politika atsinaujinančių energijos šaltinių plėtrai, aplinkos taršos vertinimo bei dialogo su visuomene praktiniai klausimai.

„Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl atsinaujinančių išteklių energijos skatinimo nustato, kad iki 2020-ųjų m. Lietuvoje ne mažiau nei 23 proc. galutinės energijos turi būti gaminama iš atsinaujinančios energijos išteklių. Turint omenyje šiuos įsipareigojimus ir šiandien egzistuojančius energetinius iššūkius Lietuvoje, alternatyviosios energetikos vystymas išlieka viena svarbiausių sričių Lietuvai. Suomija ir Estija  šioje srityje yra daugiau pažengusios valstybės, todėl jų patirtis itin vertinga tiek Lietuvos verslui, tiek valdžios atstovams,“ –  teigė Lietuvos verslo konfederacijos |  ICC Lietuva generalinis direktorius Algimantas Akstinas.

Estijoje ir Suomijoje apvalaus stalo diskusijų metu Lietuvos verslo ir valstybės atstovai pristatė mūsų šalies patirtį ir galimybes alternatyvių energetikos šaltinių vystymo srityje, su partneriais ir valstybinių institucijų atstovais aptarė valstybės skatinimo politika atsinaujinančių energijos šaltinių plėtrai, aplinkos taršos vertinimo ir dialogo su visuomene praktinius klausimus.

Suomijoje organizuotas susitikimas „Nordic Investment Bank“, kurio metu buvo pristatyta investavimo atsinaujinančių energetikos šaltinių srityje patirtis, savo veiklą pristatė viena didžiausių suomių alternatyviosios energetikos įmonių „Fortum Power and Heat“. Estijoje verslininkai aplankė biokuro gamyklą ir vėjo energetikos parką.

Panašūs įrašai