Nuo ateinančių metų sausio 1 d. įsigalios nauja tarptautinės prekybos terminų „Incoterms® 2010“ redakcija, atitinkanti naujausias verslo tendencijas bei sutartinių santykių raidą. Šie prekybos terminai bus platinami ir pristatomi Lietuvos verslo konfederacijos | ICC Lietuva, kuri yra  oficiali „Incoterms®2010“ platintoja Lietuvoje.

Pasak Lietuvos verslo konfederacijos | ICC Lietuva generalinio direktoriaus Algimanto Akstino, „Incoterms®“ leidžia pardavėjams ir pirkėjams iš skirtingų teisinių sistemų ir kultūrų suprasti pagrindines bendradarbiavimo sąlygas, todėl juos naudoja dauguma Lietuvoje veikiančių prekybos įmonių, eksportuotojų, vežėjų, muitinės procedūrų specialistų, taip pat tam tikrose srityse ir bankininkai. „Incoterms®“ terminai perteikiami patogiu naudoti triraidžiu kodu, apibrėžiančiu konkrečias pirkėjo ir pardavėjo pareigas, susijusias su prekių gabenimu, mokėjimu už gabenimą, prekių atsitiktinio žuvimo rizikos perėjimo pirkėjui momentą, draudimo, muitinės procedūrų organizavimą ir panašiai.

Šie Tarptautinių prekybos rūmų (angl. International Chamber of Commerce, ICC) – ICC, sukurti terminai „Incoterms®“. tarptautinėje prekyboje naudojami nuo 1936 m. Paskutinį kartą terminai buvo atnaujinti 2000 m. Lietuvos verslo konfederacija | ICC Lietuva, būdama Tarptautinių prekybos rūmų narė, ir šį kartą tiesiogiai dalyvavo tarptautinės prekybos terminų atnaujinimo procese. Konfederacijos Komercinės teisės ir praktikos komisija pateikė savo komentarus ir pataisas ICC „Incoterms® 2010“ darbo grupei, kuri parengė paskutinius atnaujinimus.

Naujoje, per dešimtmetį pasikeitusias verslo realijas atitinkančioje „Incoterms® 2010“ redakcijoje atsisakyta dviejų terminų, juos apjungiant su kitais: terminus DDU (Pristatytas, muitas nesumokėtas), DAF (Pristatyta iki sienos), DEQ (Pristatyta krantinėje, muitas sumokėtas) ir DDP (Pristatyta, muitas sumokėtas) pakeitė du kokybiškai nauji terminai DAP (Pristatyta į vietą) ir DAT (Pristatyta į terminalą). Tokiu būdu bendras „Incoterms®“ skaičius sumažėjo nuo 13 iki 11.

Pasak konfederacijos Komercinės teisės ir praktikos komisijos ekspertės, advokatų kontoros SORAINEN advokatės, Lauros Čereškaitės-Kinčiuvienės, reiktų atkreipti dėmesį, kad net ir naudojant Incoterms®, yra neišvengiamas susitariančių šalių valstybių nacionalinės teisės taikymas, galintis turėti įtakos „Incoterms®“ termino turiniui.

Siekiant palengvinti terminų naudojimą pasikeitė „Incoterms®“ sugrupavimas – naujoje redakcijoje yra išskiriami terminai, skirti tik jūrų transportui ir kiti, skirti bet kokiam transportui, išskyrus jūrų. Be to, atsižvelgiant į elektroninių technologijų plėtrą, buvo atsisakyta kai kurių dokumentų, pakeičiant juos elektroniniais.

Taip pat siekiant populiarinti „Incoterms®“ naudojimą ir tinkamai paaiškinti terminus mažiau patyrusiems vartotojams, naujojoje redakcijoje buvo įvesti atskirų „Incoterms®“ grupių aprašymai, bendrais bruožais išdėstant esmines konkrečių terminų naudojimo sąlygas.

Siekdama pristatyti ir detaliau paaiškinti „Incoterms® 2010“ redakcijos pasikeitimus, Lietuvos verslo konfederacija | ICC Lietuva organizuoja tarptautinę konferenciją apie naujųjų tarptautinės prekybos terminų pritaikymą.Konferencija vyks 2010 m. spalio 7 d. viešbutyje Radisson Blu Astorija. Konferencijoje tarptautiniai ekspertai, tiesiogiai dalyvavę „Incoterms® 2010“ sudarymo darbo grupėse, paaiškins, kaip naujosios taisyklės pakeis tarptautinių sutarčių valdymą, prekybos finansavimą, transportavimo tvarką, prekių pristatymo dokumentaciją, krovinių draudimo tvarką.

 Daugiau apie Tarptautinę  „Incoterms® 2010“ konferenciją

 Video apie „Incoterms® 2010“ (anglų k.):

 

 

 

Panašūs įrašai