Susitikime dalyvavo kandidatai į Vilniaus miesto savivaldybės Tarybą – Arūnas Štaras ir Šarūnas Gustainis, Rimantas Mikaitis – kandidatas į Kauno miesto savivaldos Tarybą ir Rolandas Bražinskas – kandidatas į Klaipėdos miesto savivaldos Tarybą.

Susitikimo metu kandidatai išsamiai pristatė kiekvieno miesto aktualijas ir planuojamus įgyvendinti sprendimus. Partijos atstovai pristatė socialinį projektą „Veikli savivalda“ www.veiklisavivalda.lt, kur rinkėjai gali rasti visą rinkiminę programą.

Pasak A. Štaro vienas pagrindinių partijos tikslų – skaidrumas, kurį bus siekiama užtikrinti visuomenės įtraukimu priimant svarbius sprendimus bei svarstant savivaldos planuojamus projektus. Kitas svarbus tikslas – suskaidyti vertikalią šildymo ūkio monopoliją Vilniaus savivaldybėje. Kaip pavyzdį, R. Bražinskas pristatė Klaipėdos savivaldybę, kur veikia penkios įmonės ir šildymo paslaugų kainos yra pačios mažiausios visoje Lietuvoje. Tokią praktiką būtina įvesti ir kitose savivaldybėse ir taip užtikrinti  pigesnių paslaugų teikimą.

Liberalų sąjūdžio atstovai pažymėjo, kad savivaldybės netinkamai tvarkosi su nereikalingu nekilnojamu turtu bei įmonėmis, kurios teikia ne savivaldos viešąsias paslaugas. Tokias įmones ir NT objektus bus siekiama privatizuoti arba modernizuoti naudojant viešojo ir privataus partnerystę (PPP). Tokių projektų plėtrai labai trūksta sėkmingų pavyzdžių, nes šiuo metu vykdomos koncesinės sutartys paprastai ypač naudingos verslo subjektams, todėl jos visai neturi palaikymo visuomenėje. Efektyvių savivaldos viešųjų funkcijų užtikrinimui svarbu tinkamai paruošti PPP projektus, įpareigojant verslą teikti tokias paslaugas, bet kartu ir leisti nuosava rizika organizuoti kitas papildomas paslaugas ir iš jų gauti finansinės naudos. Tokių projektų vykdymas skatins miestų plėtrą, patrauklumą gyventojams ir turistams.

Lietuvos verslo konfederacijos | ICC Lietuva prezidentas Valdas Sutkus ir gen. direktorius Algimantas Akstinas domėjosi, kokiomis priemonėmis partija sieks mažinti savivaldybių skolas verslui. Didžiausia problema – Vilniaus miesto savivaldybėje, kur kiekvienas buvęs meras nepaisant kalbų mažinti įsiskolinimus, juos tik didino. Šiuo metu įsiskolinimai siekia 760 mln. Lt, iš kurių per 400 mln. įsiskolinimų sudaro verslui už jau atliktus darbus. R. Bražinsko teigimu Klaipėdos miestas iš viso skolų neturi, o Kaune, pasak R. Mikaičio, tėra 120 mln. kreditorinių įsiskolinimų bankams už vykdomus projektus. A. Štaro įsitikinimu, pagrindinė skolų priežastis – tai nuolat prieš rinkimus pradedami vykdyti stambūs projektai, siekiant įtikti rinkėjams. Todėl bus siekiama užtikrinti, kad vykdomi projektai būtų finansuojami panaudojant kofinansavimą iš ES struktūrinės paramos priemonių ir kitų paramos fondų, bei tvirtinami tik tie projektai, kuriems jau yra suplanuotas finansavimas.

Jei savivaldybių Tarybose bus formuojamos koalicijos, Liberalų Sąjūdžio atstovai kalbėsis su visomis partijomis ir sieks rinktis partnerius, kurie realiai vykdė savo pažadus. Šie rinkimai bus ypač gausūs dalyvaujančių partijų ir visuomeninių organizacijų atstovų skaičiumi, todėl sunku prognozuoti kaip pasiskirstys rinkėjų balsai.

Apie Lietuvos verslo konfederaciją | ICC Lietuva
Lietuvos verslo konfederacija | ICC Lietuva – didžiausia Lietuvos paslaugų, prekybos ir aukštųjų technologijų įmones atstovaujanti verslo organizacija, kurios nariai sukuria 19 proc. šalies BVP ir 10 proc. visų darbo vietų. Organizacija vienija daugiau nei šalies 1500 įmonių ir 16 verslo asociacijų. Lietuvos verslo konfederacija | ICC Lietuva  – Pasaulio verslo organizacijos (International Chamber of Commerce).

Panašūs įrašai