Neįtikėtino Gruzijos verslininkų ir žurnalistų susidomėjimo sulaukė š.m. gegužės 6 – 8 dienomis Gruzijos Respublikoje apsilankiusi Lietuvos verslo delegacija, lydinti LR ūkio viceministro Vytauto Naudužo vadovaujamą oficialią delegaciją. Vieno prabangiausių – Marriott tinklo – viešbučio konferencijų salė vos sutalpino visus su atvykusiomis Lietuvos kompanijomis susitikti norinčius Gruzijos verslininkus. Kai kurie Lietuvos kompanijos, prieš vizitą nuogąstavusios, kad savo produkcijai ar siūlomoms paslaugoms gali nesulaukti reikiamo dėmesio, liko maloniai nustebinti tiek Gruzijos rinkos potencialu, tiek begaliniu gruzinų tautos vaišingumu.

Verslo vizitas surengtas Tarptautinių Prekybos rūmų iniciatyva, juo siekta patenkinti vis labiau Gruzijos rinka besidominčios Lietuvos verslo visuomenės interesus: tarpininkauta verslo partnerių paieškai, pristatytos Gruzijos rinkos galimybes ir investicinis klimatas, užmegzti kontaktai su Gruzijos ekonominėmis institucijomis bei verslo organizacijomis. Organizuojant renginį, susilaukta nuoširdžios paramos iš Lietuvos Ambasados Gruzijoje ir Gruzijos verslo struktūrų.

"Gruzija yra aukso grynuolis, kurį laiku atradę investuotojai, džiaugsis investicine grąža ateityje", – kalbėjo Gruzijoje jau keletą metų verslą plėtojančios Lietuvos įmonės. Vienos patraukliausių sričių investicijoms – nekilnojamas turtas, medienos pramonė, pasirašius planuojamą Druskininkų ir Boržomio kurortų bendradarbiavimo sutartį didelio pasisekimo sulaks turizmas.

Pastaraisiais metais Gruzijos ekonomikos atsigavimas tiesiog stulbinamas. Anot šios šalies ekonomikos ekspertų, taip yra dėl puikios geografinės padėties tranzitui plėtoti ir didžiulių valdžios pastangų pritraukti užsienio investicijų: užsienio verslui ir investuotojams taikomos įvairios muitų ir mokesčių lengvatos.

Nuo 1995 metų Gruzijos nuosekliai ekonomika auga, infliacija mažėja. "International Finance Corporation" Gruziją pripažino viena iš palankiausių verslui aplinkų, o Pasaulio bankas konstatavo, kad Gruzija užima antrą vietą pasaulyje pagal reformų vykdymą.

Lietuvos ir Gruzijos prekybos apimtys nėra didelės, tačiau jos turi potencialo augti. Statistikos departamento duomenimis, per šių metų sausio – vasario mėn. į Gruziją lietuviai eksportavo produkcijos už beveik 14,9 mln. Lt, importas iš Gruzijos sudarė 1,8 mln. Lt.

Keleiviams susisiekimas su Gruzija tapo ypač paprastas Flylal'ui pristačius tiesioginius skrydžius Vilnius-Tbilisis-Vilnius. LR transporto ministerijos pareigūnai Gruzijoje taip pat apsvarstė krovinių transportavimo tarp Lietuvos ir Gruzijos supaprastinimo galimybes.

Gruzijos ekonomikos pristatymas (pdf).

Asociacija Tarptautiniai prekybos rūmai Lietuva (ICC Lietuva) 1994 metais įsteigė įvairios Lietuvos verslo organizacijos ir įmonės. Šiuo metu asociacija Tarptautiniai Prekybos rūmai Lietuva jungia 41 narys ir priklauso pasaulinei Tarptautinių prekybos rūmų (International Chamber of Commerce) organizacijai, kuri dabar dažniau vadinama Pasaulio verslo organizacija (The World Business Organisation). Daugiau kaip prieš 89 metus įkurta Pasaulio verslo organizacija atstovauja visų pasaulio verslo ir pramonės šakų įmonių bei verslo organizacijų interesams tarptautiniame lygmenyje. ICC Lietuva tikslas – verslo atstovams perteikti tarptautinę praktiką, kuri padėtų didinti Lietuvos konkurencingumą tarptautinėse rinkose.

Daugiau informacijos: Joana Tirevičiūtė, tel. (5) 2121111, el. paštas j.tireviciute@tprl.lt

Panašūs įrašai