Spalio 5 – 8 dienomis Lietuvos verslo konfederacija su verslininkų grupe lankėsi Kazachstano sostinėje Astanoje, kur dalyvavo Lietuvos – Kazachstano verslo forume, susitiko su ministerijų atstovais bei dalyvavo dvišaliuose susitikimuose su verslo įmonėmis. Ši verslo misija buvo organizuota kartu su LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės oficialiu vizitu į Kazachstaną.

Verslo forumą atidariusi LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė džiaugėsi šiltu Lietuvos delegacijos priėmimu Kazachstane ir  minėjo, kad Lietuvos valdžios institucijos bei verslas galėtų Kazachstanui padėti siekiant narystės tarptautinėse organizacijose bei pasidalinti turima patirtimi. Ji taip pat akcentavo, kad Lietuva yra suinteresuota bendradarbiauti ryšių transporto plėtojimo srityse, krovinių pervežimo sistemos tobulinime, transporto koridorius kūrime, įtraukiant į šiuos procesus kuo daugiau ūkio subjektų. Prezidentės teigimu, prioritetiniu Lietuvos ir Kazachstano bendradarbiavimo projektu tampa traukinys „Saulė", kuris ypač svarbus ir šalies verslui, ir visai valstybei.

Kazachstano Premjeras Karimas Masimovas užtikrino, kad Kazachstano vadovybė padės Lietuvos verslui įgyvendinant abipusiai naudingus ir bendrai vykdomus projektus.

Forumo dalyvius sveikinęs Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus džiaugėsi dvišaliu bendradarbiavimu ir akcentavo Lietuvos verslininkų susidomėjimą verslo galimybėmis ne tik transporto ir logistikos, bet ir kitose srityse. Kazachstane jau dirba daugiau nei 20 Lietuvos verslo įmonių paslaugų, maisto pramonės, metalo dirbinių eksporto, sveikatos apsaugos srityse. Lietuvos patirtis svarbi medicinos ir statybų sektoriuose.

Anot Lietuvos garbės konsulo Kazachstane Audriaus Jozėno ir ilgametę verslo patirtį šioje šalyje turinčio UAB „SMS Eligita“ vadovo Eligijaus Survilos, Lietuvos vardas Kazachstane vertinamas itin pozityviai, tačiau einant į šią rinką reikia suvokti, kad šioje šalyje visi procesai trunka ilgiau ir dažnai kainuoja brangiau. Norint vystyti verslą Kazachstane, reikia pasiryžti čia gyventi, o ne tik atvažinėti.

Panašūs įrašai