Diskusijoje dalyvavo partijos kandidatai: Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius, Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas, LSDP prezidiumo narys Rimantas Vaitkus.

R. Adomavičiaus priminė, kad socialdemokratai pasisako už gerovės kūrimą visiems, tad žmonių ir verslo interesai turi būti derinami ir balansuojami. Partija netarnauja stambaus verslo organizacijų interesams, tačiau verslo visuomenės nuomonė jiems svarbi, juk būtent verslas kuria darbo vietas. Valdžia neturi teikti prioriteto užsienio bendrovėms. Visų pirma reikia gerbti savo šalies verslininkus ir sudaryti jiems palankias sąlygas veiklai. Šiuo metu Vilniuje per 12 tūkst. jaunimo iki 29 metų neranda darbo, todėl būtina stiprinti miestų ekonominį potencialą ir visų pirmiausia tai daryti lietuviško kapitalo įmonių pagalba. Vilnius turi tapti šiuolaikišku miestu, patraukliu gyventojams ir besilankantiems turistams. Tai galima užtikrinti tik iš esmės keičiant esamą netvarką savivaldybėje. Nors partija ir stengėsi tai daryti šioje kadencijoje, tačiau jiems trūko pastiprinimo, bei didesnio svorio, kurį prarado gimus „fronto“ judėjimui.

Lietuvos verslo konfederacijos | ICC Lietuva prezidentas Valdas Sutkus, gen. direktorius Algimantas Akstinas domėjosi kodėl savivaldybės skola taip išaugo ir kokiais būdais bus bandoma ją mažinti. Pasak V. Milėno iki rinkimų niekas ir nesidomėjo kokiu principu formuojamas savivaldybių biudžetas. Visų pirma, nuo buvusio mero A.Zuoko laikų visos buvusios valdžios priimdavo sprendimus dėl naujų projektų, kuriuos finansuoti buvo numatoma  iš kitų metų biudžeto lėšų. Tokia ydinga praktika lėmė skolų didinimą – 2010 metų spalio mėnesį Vilniaus savivaldybė baigė mokėti 2008 metų skolas verslui, o šiuo metu vis dar moka skolas, susikaupusias per 2009 metų I ketvirtį. Kita problema – nesurenkamas gyventojų pajamų mokestis pagal realią piliečių gyvenimo vietą. Partijos atstovų nuomone, racionalus sprendimas būtų skolas verslo įmonėms padengti savivaldybei paėmus ilgalaikes paskolas iš bankų. Šiuo metu jau vyksta derybos su keleto bankų konsorciumu. Kita vertus, keičiant įstatymus ir tinkamai paskirstant surenkamą gyventojų pajamų mokestį, skolų problema stipriai sumažėtų. Šiuo metu Vilnius gauna vos 40 proc. mieste surenkamo gyventojų pajamų mokesčio. Šią dalį reikėtų ženkliai padidinti, tačiau tokie sprendimai turi būti priimami Seime ir Vyriausybėje.

Vilniaus savivaldybė taip pat kenčia nuo pernelyg daug sričių užvaldžiusios Rubicon grupės. Partijos atstovai mano, kad šilumos, atliekų, pastatų administravimo paslaugų teikime privalu užtikrinti didesnę konkurenciją. Daugelis mano, kad socialdemokratai yra iš principo nusiteikę prieš privatizaciją, tačiau taip nėra – srityse, kuriose tai įmanoma, privataus verslo konkurencija yra naudinga, nes mažina kainas. Tačiau savivaldybė privalo pati kontroliuoti miesto funkcionavimui būtinas veiklas ir paslaugas.

Po rinkimų socialdemokratai iš principo nedirbtų su kraštutinių pažiūrų politinėmis jėgoms. Su kitomis partijomis jungtųsi į koaliciją labiau atsižvelgdami į asmenybes, o ne į jų atstovaujamą partiją, nors pastarųjų metų bendras darbas su konservatoriais ir liberalais Vilniaus miesto savivaldybėje nebuvo produktyvus. Jų manymu, savivaldoje iš tikrųjų yra mažiau politikos, daug daugiau realios ūkinės veiklos. Susitikimo metu sutarta, kad socialdemokratų partija ir Lietuvos verslo konfederacija aktyviai bendradarbiaus po savivaldos rinkimų – bus reguliariai rengiami susitikimai, steigiamos darbo grupės verslo sąlygų gerinimui aptarti, konkretiems projektams įgyvendinti.

Apie Lietuvos verslo konfederaciją | ICC Lietuva
Lietuvos verslo konfederacija | ICC Lietuva – didžiausia Lietuvos paslaugų, prekybos ir aukštųjų technologijų įmones atstovaujanti verslo organizacija, kurios nariai sukuria 19 proc. šalies BVP ir 10 proc. visų darbo vietų. Organizacija vienija daugiau nei šalies 1500 įmonių ir 16 verslo asociacijų. Lietuvos verslo konfederacija | ICC Lietuva  – Pasaulio verslo organizacijos (International Chamber of Commerce).

Panašūs įrašai