Lietuvos verslo konfederacija pasisako už Minimalaus mėnesinio atlyginimo didinimą, tačiau ragina jį didinti ženkliau nei 50 litų su pereinamuoju laikotarpiu per kelerius ateinančius metus. Siekiant išvengti staigaus pasikeitimo, Vyriausybė, konsultuodamasi su socialiniais partneriais, turėtų sudaryti palaipsnį MMA didinimo planą.

„Minimalaus mėnesinio atlyginimo augimas, visų pirma, didintų skaidriai sumokamą atlyginimo dalį ir mažintų šešėlinį verslą. Taip pat teigiamai atsilieptų vartojimui, nes minimalų atlygį gaunantys asmenys, galėtų skirti daugiau lėšų asmeninėms išlaidoms ir taip papildomai prisidėtų prie vartojimo skatinimo šalies viduje“, – sako Marius Dubnikovas, Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas. Anot jo, praėję keleri metai buvo eksporto plėtros metai, tačiau 2011 metais rekordines apimtis pasiekęs eksportas priėjo augimo ribą, o ekonomikos varikliu tampa atsigaunantis vidaus vartojimas. Minimalų atlygį gaunantys asmenys vienareikšmiškai prisidės prie vidaus vartojimo skatinimo, nes mažai tikėtina, kad šios papildomos lėšos būtų išleistos užsienyje.

Žvelgiant į finansines ataskaitas matyti, kad daugelis verslo struktūrų jau subalansavo savo finansinius srautus, o teigiami srautai grįžo į prieškrizinį 2007 metų lygį. Tad šiuo metu situacija atrodo pakankamai tvari ir leidžia verslui atsigręžti į sunkiai besiverčiančius žmones bei paskatinti greitesnį vidurinės klasės formavimąsi šalyje.

Panašūs įrašai