Lietuvos verslo konfederacijos | ICC Lietuva surengtame „Viešųjų pirkimų forume“ dalyvavę viešojo sektoriaus viešųjų pirkimų ekspertai paragino verslo asociacijas prisidėti teikiant siūlymus, kaip didinti viešųjų pirkimų skaidrumą ir efektyvumą. Forume dalyvavę Ūkio ministerijos viceministras Rimantas Žylius, Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas ir Valstybės kontrolės 2-ojo audito departamento direktorė Zita Valatkienė akcentavo, kad itin laukiamos verslo atstovų rekomendacijos dėl pirkimo būdo ir vertinimo kriterijų konkrečiose rinkose pasirinkimo.

Pasak Lietuvos verslo konfederacijos | ICC Lietuva prezidento Valdo Sutkaus, konfederacija iš savo narių patirties yra sukaupusi daug probleminių viešųjų pirkimų klausimų ir sistemos tobulinimo pasiūlymų, todėl savo pasiūlymus galės pateikti jau artimiausiu metu. „Esame viena didžiausių verslo konfederacijų, dauguma narių dirba paslaugų sferoje, dėl kurios pirkimų daug neaiškumų kyla tiek verslui, tiek ir perkančioms organizacijoms. Labai norėtųsi, kad pradėtas dialogas tęstųsi ir didesnio pirkimų efektyvumo naudą pajustų ir paslaugų tiekėjai, ir valstybė“, – sakė V. Sutkus.

„Diskusijoje dalyvavę viešųjų pirkimų ekspertai ir paslaugų verslo atstovai sutaria svarbiausiais klausimais – viešieji pirkimai turi būti skaidrūs, užtikrinti lygias galimybes dalyviams ir leisti valstybei pirkti efektyviausias paslaugas. Dabar paslaugų verslas daugiausiai pastabų turi dėl pastarojo tikslo įgyvendinimo“, – apibendrindamas sakė diskusiją moderavęs Mykolas Katkus, komunikacijos konsultacijų agentūros „VRP | Hill & Knowlton“ valdybos pirmininkas.

Diskusijos dalyviai atkreipė dėmesį, kad dabar daugiausiai problemų sukelia ne visada pakankama viešojo sektoriaus organizacijų kompetencija pasirinkti reikiamas ir įvertinti siūlomas paslaugas. Paslaugų pirkime dažnai taikomas mažiausios kainos principas lemia nekokybiškas paslaugas, todėl siūloma, kad viešasis sektorius dažniau svarstytų ekonominio naudingumo kriterijaus taikymą – vertintų kainos ir kokybės santykį. Sutariama, kad mažiausios kainos kriterijus yra tinkamiausias perkant tipines prekes ir paslaugas, tokias kaip degalai, ryšys, raštinės reikmenys. Verslo ir valdžios atstovai taip pat gyrė Centrinės perkančiosios organizacijos el. sistemą CPO.lt, kuri leidžia tokias paslaugas pirkti efektyviausiu būdu. Tuo tarpu, diskusijos dalyvių nuomone, renkantis intelektines paslaugas, žinias, kūrybingumą ir pan. turėtų būti taikomas ekonominio naudingumo kriterijus.

Pasak V. Sutkaus, yra ir techninių problemų, susijusių su perkančiųjų organizacijų mąstymo inercija. Jas išsprendus, padidėtų konkurencingumas, sumažėtų pirkimų kaina. Pavyzdžiui, ją didina perkančiųjų organizacijų reikalavimas tiekėjams pateikti brangiai kainuojančias bankų garantijas visam sutarčių įvykdymo laikotarpiui. Vykdant kelerių metų trukmės dešimčių milijonų litų apimties rangos sutartis, tai reikalauja didelių papildomų kaštų ir didina sutarčių kainas. Taip mažėja konkurencija, nes daug įmonių dėl objektyvių priežasčių tokių bankų garantijų gauti negali.

Lietuvos verslo konfederacijos | ICC Lietuva sukviestoje diskusijoje dalyvavo telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ Paslaugų pardavimo viešajam sektoriui vadovas Gediminas Šarkanas, advokatų kontoros LAWIN viešųjų pirkimų specialistė Laura Šlepaitė, nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec/Re&Solution“ Tyrimų ir analizės paslaugų grupės vadovas Mindaugas Kulbokas, kiti konfederacijos nariai ir viešųjų pirkimų specialistai.

Apie Lietuvos verslo konfederaciją | ICC Lietuva
Lietuvos verslo konfederacija | ICC Lietuva – didžiausia Lietuvos paslaugų, prekybos ir aukštųjų technologijų įmones atstovaujanti verslo organizacija, kurios nariai sukuria 19 proc. šalies BVP ir 10 proc. visų darbo vietų. Organizacija vienija daugiau nei šalies 1500 įmonių ir 16 verslo asociacijų. Lietuvos verslo konfederacija | ICC Lietuva  – Pasaulio verslo organizacijos (International Chamber of Commerce).

Panašūs įrašai