Ketvirtadalį Lietuvos bendrojo vidaus produkto sukuriančioms įmonėms atstovaujanti Lietuvos verslo konfederacija (LVK), atsižvelgdama į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto tyrimo išvadas, pritaria, kad reikia skaidrinti verslo atstovavimo veiklą. Tokie siūlymai aptarti LVK atstovų susitikime su NSGK pirmininku Vytautu Baku.
Pasak V. Bako, NSGK tyrimas ne tik atskleidė, kokiomis priemonėmis bei veiksmais ilgą laiką buvo vykdomas sisteminis spaudimas šalies politikams bei daromas poveikis politiniams procesams, bet ir padėjo identifikuoti, kokių realių pokyčių reikia, kad prekybos poveikiu schemos būtų užkardytos.
„Mums, kaip tiesiogiai verslo interesus atstovaujančios organizacijos nariams, svarbiausia tai, kad iš NSGK vadovo išgirdome patikinimą, jog šiuo tyrimu nėra metama juoda dėmė visam Lietuvoje veikiančiam verslui, o kalbama apie absoliučią mažumą, veikusią prieš visuomenės interesą. Esame atviri diskusijai apie tai, kaip gerinti situaciją, esame įsitikinę, kad tik bendru sutarimu priimti pokyčiai gali turėti realios naudos ateityje“, – susitikimo metu sakė LVK prezidentas V. Sutkus.
Pasak V.Bako, didžiausi pokyčiai numatomi reglamentuojant partijų finansavimą, skaidrinant lobistinę veiklą bei priimant civilinio turto konfiskavimo įstatymą.
„Lobistinės veiklos skaidrinimas ir užtikrinimas, kad politikai pagal teisės aktuose numatytą tvarką skaidriai bendrautų su interesų grupių atstovais, o ne su pavieniais atskirų verslo koncernų vadovais, yra visos visuomenės interesas. Diskutuotina, ar tam iš tiesų reikia keisti įstatymą – pradžiai būtina užtikrinti tinkamą dabar galiojančio įstatymo veikimą. Kalbant apie civilinį turto konfiskavimą klausimų kyla daug, reikalinga platesnė diskusija dėl tokio reguliavimo taikymo būdų bei formų ir skuba priimant sprendimą gali atnešti ne tik naudos, bet ir sukelti žalos, – įsitikinęs V. Sutkus.
LVK nuolat aktyviai dalyvauja teisėkūros procese, teikia savo siūlymus bei teisės aktų projektų vertinimą verslui aktualiais klausimais.

Panašūs įrašai