Artėjant priėmimui į aukštąsias ir aukštesniąsias mokyklas, verslo atstovai ragina moksleivius rimtai apsvarstyti specialybės pasirinkimą. Šiandieninė darbo rinka perpildyta socialinių mokslų išsilavinimą turinčiais specialistais, tad tokios studijos neužtikrina nei karjeros, nei finansinių perspektyvų. Ir nors technologinių mokslų studijos žymiai sudėtingesnės, tačiau šių specialistų paklausa rinkoje didžiulė, o įmonės pasiryžę jiems mokėti solidų atlyginimą.  

Pastaraisiais metais bent kelios didelės tarptautinės kompanijos perkėlė savo informacinių technologijų centrus į Lietuvą. Dėl to itin išaugo IT specialistų paklausa šalyje. Ir ši tendencija artimiausiu metu tik stiprės, nes jau dabar kalbama apie kitų užsienio kompanijų planus kurti IT paslaugų centrus Lietuvoje.

„Šiuo metu vidutinis programuotojo atlyginimas 4500 – 8000 litų atskaičius mokesčius, tačiau šių specialistų labai trūksta. Verslui taip pat reikalingi inžinieriai, gamybos vadovai, elektronikos ir kitų technologinių specialybių darbuotojai. Tačiau kažkodėl Lietuvos jaunuoliams vis dar patrauklesnės vadybos, ekonomikos ar teisės studijos. Todėl ir susiduriame su situacija, kad jaunimo nedarbas šalyje yra vienas didžiausių Europoje, o įmonės negali vykdyti plėtros ir didinti gamybos ar paslaugų apimčių dėl tinkamų darbuotojų trūkumo,“ – teigia Laura Duksaitė – Iškauskienė, Lietuvos verslo konfederacijos Žmogiškųjų išteklių komisijos pirmininkė.

Rudenį saulės elementų gamyklą atidarančios įmonės „BOD Group“ vadovas Vidmantas Janulevičius sako, kad jau šiuo metu įmonė galėtų įdarbinti apie dvidešimt specialistų, turinčių automatinių sistemų priežiūros specialybę. Per artimiausius pusantrų metų planuojama įdarbinti per 200 mechatronikos, elektronikos ir kitų technologinių specialybių darbuotojų. Tačiau jų surasti šalyje labai sudėtinga. V. Janulevičius pritaria, kad pasikliauti ilgą laiką vyravusiu įsitikinimu, jog darbdaviams svarbiausia aukštojo mokslo diplomas, tikrai nereikia. „Technologinės pakraipos specialistus rengia ir kolegijos, ir aukštesniosios mokyklos. Galiu užtikrinti, kad paklausią profesiją kolegijoje įgijęs jaunuolis daug lengviau gaus darbą ir uždirbs daugiau nei aukštosios mokyklos absolventas, turintis populiarią, bet darbo rinkoje nereikalingą specialybę“, – sako V. Janulevičius.

Verslo atstovai ragina abiturientus rimtai apsvarstyti prieš pasirenkant studijų kryptį ir nesivadovauti klaidingais stereotipais, kad teisinis ar ekonominis išsilavinimas geriausiai užtikrina karjeros perspektyvas.

Panašūs įrašai