Lietuvos verslo konfederacijos (LVK)  prezidentas Valdas Sutkus susitiko su Lietuvoje viešėjusiu Matthew Murray, JAV Komercijos Departamento sekretoriaus pavaduotoju kuruojančiu Europos ir Eurazijos klausimus.

Susitikimo metu buvo aptartos Lietuvos ir JAV verslo bendradarbiavimo galimybės, paliestos  pagrindinės transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės gairės.  LVK prezidentas Valdas Sutkus papasakojo apie LVK veiklą.  Ponas Matthew Murray paragino LVK nariams prieš žengiant į globalią rinką, išbandyti savo produktus ir paslaugas JAV aplinkoje.
Anot jo, transatlantinis laisvosios prekybos susitarimas ne tik sukurtų didžiausią pasaulyje laisvosios prekybos zoną ir paskatintų ekonomikos augimą ES ir JAV, bet ir atvertų naujas galimybes verslui. Svečias taip pat domėjosi Lietuvos korupcijos lygiu ir pasiektais rezultatais kovojant su ja.
Remiantis Europos Komisijos duomenimis, šis susitarimas padidintų ES BVP 0,5 proc., 28 proc. (187 mlrd. eurų) išaugtų ES prekių ir paslaugų eksportas į JAV ir ES kasmet gautų papildomai 119 mlrd. eurų
pajamų. Šiuo metu ES ir JAV ekonomika kartu sukuria apie 50 proc. pasaulio BVP ir šioms šalims tenka trečdalis pasaulio prekybos.
JAV ambasados duomenimis, 2012 m. Jungtinės Amerikos valstijos Lietuvoje investavo 168,1 mln. USD ir atsidūrė 19 vietoje Lietuvos užsienio investuotojų sąraše. Tai sudarė 1,1% visų amerikiečių investicijų pasaulyje. 2012 m. JAV eksportas į Lietuvą sudarė 324,9 mln. USD. Daugiausia amerikiečiai eksportavo transporto priemones ir jų dalis.

Panašūs įrašai