Šiandien pristatomas unikalus technologinis
sprendimas, padedantis vartotojams išsirinkti sveikesnį maistą sau ir savo
šeimai. Tai – ergonomiškas įrenginys drauge su mobiliąja programėle, skirtas
mėsos, paukštienos ir žuvies šviežumui bei kokybei nustatyti. Šio prietaiso
prototipas „PERES“ šiuo metu pristatomas visuotinio finansavimo portale „Indiegogo“, kurio pagalba tikimasi
surinkti lėšas tolimesniam šio produkto vystymui ir prekybai. Jau dabar
priimami šio unikalaus įrenginio užsakymai (daugiau informacijos: http://www.getperes.com).

Idėja kilo apsinuodijus maistu

Šiandieniniame
pasaulyje ligos, kurias sukelia blogas maistas, yra milžiniška problema.
Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO)
duomenimis, daugiau negu 200 ligų ir infekcijų plinta būtent per maisto
produktus. Oficialiais duomenimis Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) iš 76-ių
milijonų susirgimų, sukeltų dėl blogo maisto, kiekvienais matais
hospitalizuojami 300 tūkst. žmonių, o miršta beveik 5 tūkst.

Augustas Alešiūnas,
„Ars Lab“ valdybos narys, pasakojo, jog idėja sukurti „PERES“ jam kilo po to,
kai teko patirti stiprų apsinuodijimą maistu. „Tą dieną pasigaminome maistą
namuose taip, kaip įprastai darome kiekvieną dieną. Iš pradžių nieko neįtarėme,
bet kai aš ir visa šeima stipriai apsinuodijome, iš karto supratome, kad kažkas
buvo negerai su maistu, – sakė Augustas Alešiūnas, – būtent tuomet man
pirmą kartą kilo mintis sukurti tokį prietaisą, kuris patikrintų maisto
šviežumą“.

Bendradarbiavimas su mokslininkais

„PERES“ sukūrė UAB
„Ars Lab“, kurios tikslas kurti inovatyvius produktus ir sprendimus maisto
sektoriuje. Įmonė dirbo drauge su mokslininkais iš Kauno technologijos
universiteto (KTU) beveik vienerius metus tam, kad sukurtų pirmąjį funkcionalų
„PERES“ prototipą. „Mes dirbame su pačiais geriausiais mokslininkais ir
tyrėjais, siekdami, jog jau šiais metais mūsų įrenginys pasiektų parduotuvių
lentynas ir būtų prieinamas visiems vartotojams“,- pasakojo Augustas Alešiūnas.

Šį unikalų verslo ir
mokslo bendradarbiavimo projektą koordinavo Nacionalinis inovacijų ir verslo
centras (NIVC). „Centras įkurtas, siekiant sudaryti palankias sąlygas
bendradarbiauti verslo įmonėms ir mokslo institucijoms ir taip skatinti naujų
technologijų perdavimą ir inovacijų diegimą. Elektroninės nosies projektas –
vienas geriausių pavyzdžių, kaip verslo skatinamas technologinis progresas
įgyvendinamas, panaudojant mokslininkų ir tyrėjų kompetencijas – tai abipusiai
svarbus dialogas, kurio rezultatai netrukus pasieks vartotojus“,- teigė NIVC
direktoriaus dr. Almantas Danilevičius.

Anot KTU
Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto profesoriaus dr. Dariaus Gailiaus,
šis, iš pirmo žvilgsnio, gana paprastas prietaisas yra nuoseklių mokslinių
tyrimų rezultatas. „Elektroninės nosies veikimas yra pagrįstas dujų jutiklių ir
duomenų perdavimo technologijos sąveika. Metalo oksido dujų jutikliai matuoja
dujų koncentraciją ore, programinė įranga atitinkamai išanalizuoja šiuos
duomenis ir belaidžiu ryšiu (angl.
bluetooth)
perduoda į mobilųjį įrenginį. Šios technologijos galimybės buvo tiriamos,
naudojant specializuotas maisto tyrimų metodikas ir taikant aukščiausius
kokybės reikalavimus jos patikimumui. Gauti rezultatai mus tikrai džiugina“,-
sakė profesorius.

Vartotojui draugiškas įrenginys

Šio įrenginio
naudojimas visiškai paprastas. Tereikia jį nukreipti į maisto produktą ir
paspausti mygtuką. Po kelių sekundžių, mobiliosios aplikacijos dėka, šie
duomenys greitai, aiškiai ir suprantamai pateikiami vartotojui. Būtent todėl
tai yra labai patogus būdas rūpintis vartojamo maisto kokybe. Šios informacijos
dėka vartotojas sužino, ar produktas šviežias, ar buvo laikomas tinkamose
sąlygose, ar nėra rizikos juo apsinuodyti. „Patikrinę maisto kokybę ir
šviežumą, galėsime ramiai ir saugiai valgyti mėsos, paukštienos ar žuvies
produktus“,- sako idėjos autorius Augustas Alešiūnas.

Europos Komisijos
pateiktais
duomenimis
kiekvienais matais Europoje išmetama 90 milijonų tonų maisto. „PERES“ kūrėjų
komanda tiki, kad elektroninės nosies naudojimas sumažins šį skaičių, nes
žmonės turės galimybę patikrinti, ar maistas vis dar šviežias ir tinkamas
vartojimui. Atitinkamai padidės ir vartotojų galimybės sutaupyti – elektroninės
nosies pagalba jie bus garantuoti, jog
 
maistas, kurį jie įsigyja parduotuvėse, yra kokybiškas, šviežias ir
saugus vartoti.

Svarbu ir tai, jog
pirkdami pirmuosius PERES vartotojai prisidės prie tarptautinės
  humanitarinės organizacijos „Action against Hunger“ rėmimo –
nuo kiekvieno PERES užsakymo bus skiriama nuo 20 iki 40 dolerių maisto
produktams, taip reikalingiems badaujantiems Afrikos vaikams.

Video: http://youtu.be/uNH1575gih0

Panašūs įrašai