Įstatymo pakeitimai gerins sąlygas aukštos kvalifikacijos užsieniečiams įsidarbinti Lietuvoje

Įstatymo pakeitimai gerins sąlygas aukštos kvalifikacijos užsieniečiams įsidarbinti Lietuvoje

Lietuvos Respublikos Seimo
priimti įstatymo pakeitimai sudarys geresnes sąlygas aukštos kvalifikacijos
užsieniečiams įsidarbinti Lietuvoje bei turėtų paskatinti stambias investicijas
iš ne ES valstybių.

Įstatymo pakeitimais norima
riboti fiktyvių įmonių steigimą, kai siekiama gauti leidimą gyventi Lietuvoje įmonių
akcininkams ar vadovams nevykdant realios veiklos mūsų šalyje.

Advokatų kontora SORAINEN
pateikia informaciją apie įstatymo pakeitimus.

Geresnės sąlygos gauti ES
mėlynąją kortelę

Nustatytas kur kas trumpesnis
terminas paraiškų dėl ES mėlynosios kortelės nagrinėjimui, jeigu būsimo
darbuotojo darbo užmokestis yra ne mažesnis kaip trys šalies vidutiniai darbo
užmokesčiai (šiuo metu tai būtų apie 7 000 LTL bruto). Be to, tokį atlyginimą
gaunantiems darbuotojams įdarbinti bus nebereikalingas Darbo biržos sprendimas,
patvirtinantis, kad užsieniečio darbas atitinka Lietuvos darbo rinkos
poreikius. Tai reiškia, kad šiuo atveju darbdavys prieš įdarbindamas užsienietį
nebeprivalės skelbti laisvos darbo vietos ir ieškoti darbuotojų Lietuvos ar ES
darbo rinkoje. Taip dar labiau sutrumpės ES mėlynosios kortelės gavimo
procedūra.

Pagal naująją tvarką ES
mėlynoji kortelė galės būti išduodama laikotarpiui iki trijų metų. Taigi
nebebus poreikio ES mėlynosios kortelės galiojimą pratęsti kiekvienais metais.

Aukštos kvalifikacijos
užsieniečiai galės pradėti dirbti Lietuvoje iš karto po to, kai pateiks
paraišką dėl ES mėlynosios kortelės išdavimo. Tai leis verslui įdarbinti
trūkstamus specialistus nelaukiant, kol bus baigtas visas ES mėlynosios
kortelės gavimo procesas.

Su investuotojais ir įmonių
vadovais susiję pakeitimai

Nuo 2014 m. lapkričio 1 d.
įmonės įsteigimas su minimaliu įstatiniu kapitalu nebesuteiks teisės
užsieniečiui gauti leidimą gyventi. Siekiant sumažinti piktnaudžiavimą
steigiant fiktyvias įmones, nustatyti ganėtinai aukšti įmonės veiklos trukmės
(bent šeši mėnesiai), nuosavo kapitalo (100 000 LTL), užsienio investicijų
dydžio (50 000 LTL) ir įsteigtų darbo vietų kriterijai, pagal kuriuos leidimas
gyventi Lietuvoje galės būti išduodamas akcininkui, vadovui ar valdybos nariui.

Investuotojams, kurių verslas
atitinka aukščiau nurodytus reikalavimus, ir kurie į įmonę investavo ne mažiau
kaip 900 000 LTL bei sukūrė bent penkias darbo vietas vietiniams darbuotojams,
leidimai gyventi galės būti išduodami net trijų metų laikotarpiui.

Be to, leidimai gyventi tokiems
investuotojams bus išduodami per trumpesnį nei anksčiau laikotarpį. Tokie
investuotojai taip pat galės iš karto kreiptis dėl leidimų gyventi išdavimo
savo šeimos nariams. Anksčiau šią galimybę turėjo tik ES mėlynąją kortelę gavę
užsieniečiai, o visi kiti užsieniečiai prieš pasikviesdami šeimos narius turėjo
pragyventi Lietuvoje bent dvejus metus.

Naujos galimybės atvykti į
Lietuvą su artimaisiais

Įmonių vadovai bei
specialistai, atvykę dirbti į Lietuvą iš tai pačiai įmonių grupei
priklausančios bendrovės, iš karto galės kreiptis dėl jų šeimos narių leidimo
gyventi Lietuvoje. Tokiu atveju šių darbuotojų atlyginimas turės būti ne
mažesnis kaip du vidutiniai darbo užmokesčiai Lietuvoje (šiuo metu tai būtų
kiek mažiau nei 4 700 LTL bruto).