„Versli Lietuva“ jau beveik metus rūpinasi Lietuvos eksportuotojų informavimu ir įmonių pasiruošimu Jungtinės Karalystės išstojimui iš Europos Sąjungos. Veikdama kaip „vienas langelis“ eksportuotojams jautriu „Brexit“ klausimu, „Versli Lietuva“ siekia paskatinti juos tinkamai pasiruošti pakitusioms prekybos sąlygoms su JK po kovo 29-osios.
Siekiant palengvinti informacijos verslui apie „Brexit“ prieinamumą, jau beveik metus „Verslios Lietuvos“ tinklalapyje yra integruota rubrika „Brexit: aktuali informacija Lietuvos eksportuotojams“: https://www.verslilietuva.lt/analitika/brexit/ Šioje rubrikoje pateikiama svarbiausia informacija apie muitų ir kitų mokesčių pokyčius, netarifinius barjerus, „Brexit“ poveikį verslui, priklausomumo nuo JK įvertinimo klausimynas; apie su „Brexit“ susijusias aktualijos „Verslios Lietuvos“ klientai informuojami kassavaitiniais naujienlaiškiais.
„Verslios Lietuvos“ tinklalapyje nurodomi kontaktai, kuriais eksportuojančios įmonės gali kreiptis ir gauti konsultaciją apie „Brexit“ sukeliamus pokyčius ir tikslingus kontaktus susijusiose institucijose.
Su „Brexit“ susijusi informacija verslui skelbiama ir kitų institucijų (Užsienio reikalų ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Muitinės departamentas, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba) interneto svetainėse, siekiant palengvinti informacijos paiešką. Apie „Verslios Lietuvos“ teikiamas „vieno langelio“ paslaugas „Brexit“ klausimais yra informuotos didžiosios Lietuvos verslo asociacijos.
„Verslios Lietuvos“ vertinimu, tvyrantis netikrumas ir neapibrėžtumas dėl būsimų santykių po britų išstojimo apsunkina verslo pasirengimą „Brexit“, tačiau įmonės turi įvertinti tai, kad ir pasiekus susitarimą tarp JK ir ES eksportuotojai į JK patirs papildomų administracinių ir logistikos išlaidų, nes bus vykdomos muitinės procedūros. „Verslios Lietuvos“ skaičiavimais, vidutiniškai lietuviškos kilmės prekės JK rinkoje po „Brexit“ gali pabrangti dešimtadaliu.
„Verslios Lietuvos“ analitikų skaičiavimais, 2018 m. lietuviškos kilmės prekių eksporto į Jungtinę Karalystę vertė siekė beveik 890 mln. eurų. 2018 m., palyginti su 2017 m., lietuviškos kilmės prekių eksporto vertė ūgtelėjo dar 11 procentų. Daugiausia į Jungtinę Karalystę eksportuojama baldų, plastikų ir jų dirbinių, trąšų.
„Verslios Lietuvos“ klientų pasitenkinimo tyrimas rodo, kad Jungtinė Karalystė išlieka viena labiausiai geidžiamų eksporto rinkų: į Jungtinę Karalystę šiais ar kitais metais pradėti eksportuoti planuoja kas dešimtas Lietuvos eksportuotojas.

Panašūs įrašai