Augant Lietuvos eksporto apimtims, šalies įmonėms itin vertingi finansiniai instrumentai, leidžiantys peržengti Europos Sąjungos (ES) ribas ir Lietuvoje gaminamus produktus pasiūlyti geografiškai tolimesnėms rinkoms, įsitikinęs Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) vadovas Valdas Sutkus. Nacionalinės plėtros įstaigos ir šalies verslo finansavimo partnerės „Invega“, atstovai pastebi, kad Lietuvos bendrovės naujų partnerių už ribų aktyviai ieško ir kaimyninėse šalyse, ir tolimose Afrikos bei Azijos rinkose.
„Mūsų šalies eksporto apimtys į ES valstybes pernai sudarė apie 59 proc. Tačiau natūralu, kad įmonės dairosi į aukštesne mokumo rizika pasižyminčius, dažnai patrauklesnę pelno maržą galinčius pasiūlyti pirkėjus ir už ES ribų. Tiesa, nuo naujų rinkų paieškos įmones dažnai sulaiko didesnė nei įprastai pirkėjų neatsiskaitymo rizika, reikalingi tam tikri saugikliai pradedant dirbti trečiųjų šalių rinkose. Todėl „Invegos“ siūlomos eksporto kreditų garantijos bei konsultacijos yra itin aktualus instrumentas“, – susitikimo su „Invega“ atstovais metu sakė V. Sutkus.
„Invega“ 2018 m. suteikė eksporto kredito garantijas įmonių eksportui į Baltarusiją, Rusiją, Pietų Korėją, Pietų Afriką, Saudo Arabiją. Taip pat buvo domėtasi eksportu į Egiptą, Maroką, Malaiziją, Ukrainą ir Moldovą.
Jei praėjusiais metais buvo remiami smulkiojo ir vidutinio verslo subjektai, eksportuojantys lietuviškos kilmės prekes, tai nuo 2019 m. „Invega“ jau pradėjo drausti ir didelių įmonių lietuviškos kilmės prekių eksportą į neparduotinos rizikos šalis. Verslo finansavimo vertinimo skyriaus projektų vertintojos Mildos Kutraitės teigimu, didžiosios įmonės garantijomis domisi itin aktyviai, mat sąlygos palankios, o specialių reikalavimų tiek eksportuotojams, tiek pirkėjams nėra daug.
Dažniausiai, „Invegos“ atstovų teigimu, su garantija buvo eksportuojamas kartonas ir kartoninė pakuotė, alkoholiniai gėrimai, kruopos ir dribsniai, išmaniųjų technologijų įrenginiai. Didžiausios „Invegos“ eksporto garantijos pernai buvo suteiktos dviem Lietuvos alkoholinių gėrimų ir kartono pakuotės gamintojams, eksportuojantiems prekes į NVS šalis.
Iš viso pernai sudaryta 14 eksporto kredito garantijų sutarčių, o suteiktų garantijų vertė siekė 537 tūkst. eurų.
Be eksporto kredito garantijų, Lietuvos verslas turi galimybę pasinaudoti ir „Invegos“ administruojama konsultacijų eksporto klausimais priemone „Expo konsultantas LT“. Iš viso eksporto konsultacijomis nuo priemonės pradžios iki šios dienos pasinaudojo 359 mažos ir vidutinės šalies įmonės, jų konsultacijoms skirta daugiau  1,4 mln. eurų.
Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, pernai Lietuvos eksportas išaugo 7,3 proc. iki 28,3 mlrd. eurų, o daugiausiai eksportuota į Rusiją, Latviją, Lenkiją ir Vokietiją.

Panašūs įrašai