Verslui nerimą kelia tai, kad vis dar didelė dalis darbuotojų dėl COVID-19 ligos negali vykdyti savo funkcijų, stringa veiklos procesai. Siekdamas konstruktyviai bendradarbiauti su viešuoju sektoriumi, siūlo galimą sprendimą – naujo biožymens suPAR įvedimą į koronaviruso gydymo algoritmą, sudarant sąlygas šį tyrimą panaudoti Lietuvos gydymo įstaigose.

2021  m. vasario 28 d. vykusiame Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos posėdyje UAB Multilabo (Interlux Group) atstovas Vytenis Kabalinskas pristatė jau keliose dešimtyse Europos bei JAV ligoninių naudojamą prognostinį biožymenį suPAR sunkių COVID-19 pacientų atrankai. Spredimas padeda efektyviau valdyti sveikatos apsaugos sistemos resursus, leidžiantį sumažinti lovadienių skaičių reanimacijoje ir intensyviojoje terapijoje, sutaupyti COVID-19 pacientų gydymo kaštus ir pagerinti pasveikimo nuo ligos galimybes. Anksti ir patikimai diferencijuojant lengvos ir sunkios būklės Covid-19 pacientus, atlaisvinant skubiosios pagalbos išteklius užtikrinamos ir geresnės sąlygos palaikyti stabilų ligoninės darbą, susiduriant su personalo trūkumu dėl saviizoliacijos ar ligos.

Pristatymo metu akcentuota, kad suPAR pritaikymas klinikinėje rutinoje reikšmingas, nes leidžia anksti įvertinti ligos sunkumą ir priimti sprendimus dėl tinkamiausio pacientų nukreipimo – padeda atrinkti nesunkius koronavirusu užsikrėtusius ligonius ir saugiai juos išleisti gydytis namo, o hospitalizuoti ir intensyviai gydyti tuos, kuriems to iš tikrųjų reikia labiausiai. Pažymėta, kad suPAR vertinamas kaip patikimas sunkių COVID-19 komplikacijų prognozės žymuo, padeda laiku numatyti sunkų kvėpavimo takų nepakankamumą ir įvertinti mechaninės plaučių ventiliacijos poreikio rizikos laipsnį.

Susitikimo su nepriklausomais ekspertais metu bendrai sutarta, kad biožymuo suPAR galėtų būti naudojamas kaip vienas iš rodmenų, leidžiančių užkirsti kelią ligos progresavimui, priimti sprendimus dėl ligonių nukreipimo. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad vieno ar kito biožymens naudojimas priklauso nuo gydytojų patirties, tikslinga siūlymus dėl naujo biožymens įvedimo į klinikinę praktiką pristatyti medikų bendruomenei, šviesti ir parodyti, kad biožymuo suPAR gali būti puikus įrankis, efektyvus pagalbininkas praktikoje priimant reikšmingus sprendimus.

Panašūs įrašai