Šiandien Lietuvos verslo konfederacijos atstovai dalyvavo LR Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje, kurio metu buvo aptariama situacija darbo rinkoje ir pabėgėlių įtraukimas į užimtumo sistemą. Pažymėjome, jog svarbu turėti integruotą požiūrį ir priemones, o jas taikant būtina atsižvelgti į planuojamą ilgalaikį ar trumpalaikį ukrainiečių apsistojimą Lietuvoje.

„Turime atsižvelgti į tai, jog dalis atvykusių ukrainiečių gyvenimą Lietuvoje sieja su laikinumu ir planuoja grįžti į tėvynę, kai tik baigsis karas, tad sezoniniai darbai bei galimybė dirbti kvalifikuotą darbą su terminuota sutartimi, galimybė dirbti ūkiuose pasitelkiant paslaugų kvitus yra labai svarbi. Tačiau pirmiausiai reikia išspręsti apgyvendinimo ir vaikų priežiūros klausimus, nes dauguma atvykusių yra moterys ir vaikai. Taip pat, turime didžiulį vietų darželiuose trūkumą, kurį galima būtų spręsti galbūt namuose auginančioms mamos mokant tam tikras išmokas ir už ukrainiečių vaikų priežiūrą“ , – minėjo LVK generalinė direktorė Eglė Radišauskienė.

Pasak verslo atstovų yra labai svarbu plėsti užimtumo paslaugas, atsižvelgiant į dabartinę situaciją – nemažai ukrainiečių ieško laikinų, tačiau ne ilgalaikių darbų. Reikia spręsti ir su terminuotais darbais susijusius klausimus, tai Sodros įmokų grindų, didesnio nedarbo draudimo įmokos tarifo ir lankstesnio Darbo kodekse įtvirtintos nuostatos dėl terminuotų sutarčių neterminuotiems darbams taikymo.

Itin svarbus ir kvalifikacijų pripažinimo klausimas. Nors Studijų kokybės vertinimo centras vykdo ukrainiečių diplomų pripažinimą, tačiau daugelis žmonių dokumentų neturi, todėl ši Sistema turėtų būti lankstesnė.

Planuojantiems Lietuvoje apsistoti ilgam laikotarpiui, valstybė turėtų suteikti galimybę gauti profesinį mokymą bei neformalius lietuvių kalbos kursus.

Nors susitikimo metu buvo pabrėžiamas pastaruoju metu Užimtumo tarnybos matomas nedarbo mažėjimas bei Sodros duomenimis užfiksuotas atlyginimų augimas, tačiau dabartinė situacija galimai iškels daug iššūkių mūsų ekonominei sistemai. Užimtumo tarnyba itin sparčiai dirba su Ukrainos piliečiais, tačiau tikimasi efektyvesnio darbo ir su mūsų šalies bedarbiais.

Panašūs įrašai