Lietuvoje netylant diskusijoms dėl Seime svarstomo Civilinės sąjungos įstatymo projekto, šalyje veikiantis verslas, atstovaujamas vienos didžiausių verslą vienijančių organizacijų – Lietuvos verslo konfederacijos – valdybos narių šiam įstatymo projektui reiškia palaikymą. Anot konfederacijos atstovų, modernus ir šiuolaikiškas verslas privalo skatinti įvairovę ir žmogaus teisių lygybę visose gyvenimo srityse – ne tik darbo aplinkoje, bet ir už jos ribų.

Lygiatiesiškumo įtvirtinimas ir profesinėje, ir asmeninėje aplinkoje

Pasak Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidento Andriaus Romanovskio, svarbu nepraleisti progos pagaliau įtvirtinti LGBT ir kitų žmonių lygiateisiškumą ne tik profesiniame, bet ir asmeniniame gyvenime:

„Modernus verslas savo veiklos nebeįsivaizduoja be pagarbos įvairovei ir lygybės skatinimo kasdienėje savo veikloje. Ši tendencija ne tik formaliai, bet ir praktiškai ateina ir į Lietuvą. Visgi svarbu, jog įvairovė, įtrauktis ir kiti gerovės principai būtų lygiavertiškai įgyvendinami ne tik versle, bet ir socialiniame bei asmeniniame kiekvieno žmogaus gyvenime. Tad viliamės, jog politinė valia priimti Civilinės sąjungos įstatymą pagaliau teisiškai apibrėš žmonių gyvenančių ne santuokoje statusą ir suteiks jiems daugiau pilietinių teisių nei jie turėjo iki šiol.“

Galimybė ginti labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių teises

Anot Dovilės Burgienės, advokatų profesinės bendrijos „Walless“ vadovės, Lietuvoje yra daugybė porų, kurios šiuo metu gyvena faktinėje partnerystėje, tačiau neturi galimybės įteisinti savo santykių ir naudotis įstatymų suteikiama apsauga, o tai sukuria rimtą įstatymo spragą, kai tam tikrais atvejais silpnos visuomenės grupės lieka neapsaugotos.

„Aptariamas Civilinės sąjungos įstatymas padės užtikrinti ir heteroseksualių, ir homoseksualių porų teises. Be to, šiuo įstatymu bus apibrėžtos partnerių tarpusavio pareigos, saugant galimai silpnesniosios šalies interesus. Galiausiai sprendžiamas partnerių vaikų teisių užtikrinimas, o tai yra viena iš pagrindinių valdžios priedermių – ginti labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių teises“, ‒ sako D. Burgienė.

Pasirinkimo laisvė lyg žodžio laisvė

Ir nors šis įstatymo projektas sulaukia itin daug kritikos, verslo atstovai atkreipia dėmesį, kad palaikymas šiam projektui ‒ tarytum nauja, kiekvienam žmogui būtina laisvės forma.

„Priėmus šiuo metu siūlomą Civilinės sąjungos įstatymą, nebūtų galimybės sąjungą įregistruoti civilinės metrikacijos skyriuose ar keisti savo turimą pavardę į partnerio. Yra ir kitų niuansų, trukdančių užtikrinti tas teises, kurių siekia dalis LGBT bendruomenės narių. Visgi projektą palaikyti yra būtina, nes tai – pirmas žingsnis siekiant užtikrinti tos pačios lyties žmonių lygiateisiškumą. Ilgainiui įstatyme numatytas teises būtų galima plėsti, o tai teikia vilčių“, ‒ dalinasi Laura Blaževičiūtė, UAB „All Media Lithuania“ generalinė direktorė.

Žmogaus orumas ‒ trapi ir puoselėtina vertybė

Taip pat tikimasi, kad Civilinės sąjungos įstatymas atvers kelią tolimesnei diskusijai apie partnerystės įteisinimą, prisidedantį prie kiekvieno žmogaus orumo puoselėjimo: „Gyvename laikais, kai laiku išreikšta vertybinė visuomenės pozicija gali nuversti kalnus. Tad įstatymų, prisidedančių prie žmogaus teisių apsaugojimo, kūrimas taip pat deda pagrindą kiekvieno mūsų orumo saugojimui. Lygiateisiška aplinka kiekvienam žmogui yra būtent tas tikslas prie kurio siekimo galime prisidėti kiekvienas“, ‒ sako Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Jei svarstymo metu Seimo dauguma pritartų projekto pateikimui, vėliau teisės aktas būtų svarstomas komitetuose, tada – Seimo plenariniame posėdyje. Tik atsižvelgus į pastabas ir siūlymus, atlikus reikiamas korekcijas, būtų balsuojama dėl įstatymo priėmimo. Galiausiai įstatymas pasirašyti perduodamas Respublikos Prezidentui, kuris įstatymą per 10 dienų pasirašo arba pasinaudoja veto teise ir grąžina Seimui pakartotinai svarstyti.

Panašūs įrašai