Lietuvos verslo konfederacijos įgyvendinamas, Europos regioninės plėtros fondo lėšomis finansuojamas, projektas „Kūrybinių industrijų kelias eksporto link“ finišavo Dubajuje. Per pastaruosius ketverius projekto vykdymo metus dešimtys smulkaus ir vidutinio verslo atstovų išvyko į daugiau nei dešimt verslo misijų, skirtų skatinti kūrybinėse ir kultūrinėse industrijose dirbančias įmones atrasti naujas verslo galimybes verslo plėtrai ir eksporto didinimui užsienio rinkose. Verslo misija į saulėtąjį Dubajų suvienijo aštuonis lietuviškų verslų kūrėjus, kurie aplankė bene svarbiausius verslo, interjero ir kultūros „taškus“ pačiame didžiausiame Jungtinių Arabų Emyratų mieste.

„Keletą pastarųjų metų įgyvendindami verslo misijas į svečius kraštus aiškiai įsitikinome, kaip svarbu nedideliems verslams suteikti galimybę užmegzti verslo ryšius su užsienio šalių atstovais ir atrasti eksporto nišas. Ir nors dalyvavimas verslo misijose verslo plėtros į užsienio rinkas garantuoti negali, šiandien skaičiuojame eilę teigiamų atsiliepimų, kad dalyvavimas verslo misijose leido pasisemti inovatyvių idėjų, rasti verslo partnerių, žaliavų tiekėjų, investuotojų ir kt.“, – sako Ineta Rizgelė, Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) generalinė direktorė.

Į paskutiniąją verslo misiją Dubajuje vyko aštuonių lietuviškų įmonių atstovai. Penkių dienų trukmės misijos metu Lietuvos ambasadoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose delegacijos dalyviai susitiko su ambasadoriumi Ramūnu Davidoniu ir meno konsultantu, galerininku dr. Laurynu Jonušausku. Aplankė pasaulinę interjero parodą „Index“, kur turėjo progą ne tik susipažinti su naujausiomis interjero tendencijomis, bet ir skyrė laiko susitikimams su galimais verslo partneriais. Žavėjosi architektūros vingrybėmis apžiūrėdami žymųjį Dubajaus krantinės projektą – šiuo metu dar tebestatomą viešbučių apartamentų kompleksą „Royal Atlantis“. Susitikimuose su interjero dizainerėmis Orinta Petružyte ir Rūta Ramoškaite susipažinto su įėjimo į Jungtinių Arabų Emyratų rinką subtilybėmis diskutuojant apie statybų, interjero dizaino, baldų gamybos sektorius.

Apsilankymas interjero parodoje „Index“

Anot I. Rizgelės, kiekvienos verslo misijos metu LVK atsižvelgia į dalyvių pareikštus pageidavimus ir turimus interesus, dėdama visas pastangas surengti susitikimus ne tik su verslo, bet ir su sprendimus priimančių institucijų atstovais, verslo organizacijomis. Tad nenuostabu, jog delegacijos atstovų teigimu, praktiškai visi susitikimai ir aplankytos vietos davė realios naudos. Taip pat, jeigu tokių kontaktų ar suteiktos informacijos būtų ieškoję pavieniui ar be suplanuotos pagalbos, neaišku, ar tokių žinių apskritai būtų pavykę gauti.

„Tikriausiai labiausiai naudingas susitikimas buvo su interjero dizainerėmis – profesine prasme atradome daug bendrų temų, užsimezgė šiltas ryšys. Įspūdį paliko vizitas Lietuvos ambasadoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Po pažinties su ambasadoriumi ir jo komanda įsitikinau, kad norint gauti daugiau reikalingos informacijos apie galimybes kurti verslą šalyje, taip pat norint gauti pagalbos užmezgant kontaktus, ryšius, visuomet galima drąsiai kreiptis tiesiai į ambasadą“, – pasakoja Kristina Grybaitė-Rajunčienė, UAB „Kristinos interjerai“ įkūrėja ir vadovė, viena iš verslo misijos į Dubajų dalyvė.

Susitikimas su interjero dizainere Orinta Petružyte

Jai antrino MB „Monotipia“ direktorė ir interjero dizainerė Rugilė Jautakaitė, teigdama, jog vykti, ar nevykti į šią misiją nekilo jokių abejonių, o labiausiai domino skirtumai tarp Dubajaus ir Lietuvos verslo rinkų bei informacija apie tai, nuo ko pradėti norint įsteigti įmonę Dubajuje.

„Apsilankymas Lietuvos ambasadoje Abu Dabyje – daugiausiai žinių suteikęs susitikimas. Teko garbė pabendrauti ne tik su ambasadoriumi R. Davidoniu, bet ir netikėtai susitikti su žinomu meno konsultantu L. Jonušausku. Gavome žinių, kurių nerasi jokiose interneto platybėse, negausi įprastame draugų, aplinkinių rate“, – dalinasi R. Jautakaitė.

Susitikime su Lietuvos ambasadoriumi Ramūnu Davidoniu

Dar viena delegacijos dalyvė UAB „Incanto Solutions“ projektų vadovė Naida Terebeizienė akcentavo fizinio apsilankymo šalyje svarbą.

„Vizitas buvo ypač naudingas tiek kultūrine programa, tiek ir susitikimais su Dubajuje gyvenančiais profesionalais. Juk norint eksportuoti savo paslaugas į svečią, nepažintą šalį, būtina ten nuvykti gyvai – perprasti šalies gyventojų mentalitetą, suvokti paklausos ypatumus ir kt.“, – pasakoja N. Terebeizienė.

Baigiantis projektui „Kūrybinių industrijų kelias eksporto link“ LVK dėkoja visiems prisidėjusiems, jog verslo misijos įvyktų sklandžiai.

„Tariame nuoširdų ačiū visiems, svetingai priėmusiems verslo misijų delegacijų narius, pasidalinusiems savo patirtimi, žiniomis, kontaktais. Jūsų dėka mūsų šalies verslo atstovams buvo suteikta eilė puikių progų susipažinti su verslo plėtros galimybėmis užsienio šalyse“, – sako I. Rizgelė.

Lietuvos verslo konfederacija įgyvendino projektą „Kūrybinių industrijų kelias eksporto link“, finansuojamą pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų veiksmų programos 3 prioriteto „Smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimas“ priemonę Nr. 03.2.1-LVPA-K-801 „Naujos galimybės LT“.

Panašūs įrašai