Lietuvos verslo konfederacija (LVK) susipažino su šiandien Vyriausybės pristatytu pagalbos verslui paketu ir konstatuoja, jog Vyriausybė išgirdo verslo nuomonę.

„Visi pasiūlymai, apie kuriuos mes kalbėjome jau du mėnesius, pagaliau sulaukė atsako, tačiau svarbiausia, kad buvo pasirinktas greitos reakcijos ir politinių kompromisų kelias“, – teigė LVK prezidentas Andrius Romanovskis.

LVK vertinimu, itin svarbi žinia, kad visam verslui pusmečiui bus kompensuojama 50% elektros energijos rinkos kainos, kuri viršija visuomeninio tiekimo (24ct/kWh, nuo 2023 m. – 28ct/kWh) kainą.

Svarbumu nenusileidžia ir šio sprendimo greitis – pagal Latvijos modelį subsidija jau bus taikoma verslo gautoms sąskaitoms už šį mėnesį suvartotą elektros energiją ir veiks iki 2023 m. kovo mėn. pabaigos.

Teigiamai vertintini ir sprendimai įmonėms leisti atidėti įmonių mokamus mokesčius, stabdyti mokesčių išieškojimo procedūras, suteikti subsidijas energijai imlioms įmonėms.

„Mokesčių atidėjimas, lengvatinės paskolos, subsidijos ir PVM lengvatos – tai tos priemonės, kurios pasiteisino per pandemiją, ir kurias administruoti valstybė turi patirties, todėl šie pasirinkimai yra teisingi ir neabejojame, kad bus įgyvendinti efektyviai“, – sakė LVK prezidentas Andrius Romanovskis.

Vyriausybės pasiūlymą pratęsti PVM lengvatą viešojo maitinimo paslaugoms tik pusmečiui LVK vertina kaip kompromisinį, su sąlyga, kad ekonominėms tendencijos suprastėjus ir neišsipildžius prognozėms dėl elektros kainų stabilizavimosi antrame kitų metų pusmetyje lengvatos galiojimo terminas būtų pratęsiamas.

Panašūs įrašai