Po paskutinių Konkurencijos tarybos (KT) sprendimų, susijusių su Lietuvoje veikiančiomis asociacijomis, asociacijų atstovams kilo daug klausimų, kaip tinkamai veikti toliau, atstovaujant narių interesams teisėkūros procesuose. Šia tema buvo diskutuota Lietuvos verslo konfederacijos ir teisės firmos „Sorainen“ organizuotame pirmajame asociacijų forume „Asociacijų veikimo laisvė ir ribos“. 

„Po beprecedenčių Konkurencijos tarybos sprendimų, kuomet asociacijos ir jų nariai gauna baudas už dalyvavimą institucijų inicijuotuose teisėkūros procesuose, dalis įmonių, valdydamos riziką dvejoja ir asociacijų veikloje dalyvauja nebe taip aktyviai ar net ryžtasi išstoti“, – apie neigiamus pokyčius po KT sprendimo pasakojo pranešimą skaitęs LVK prezidentas Andrius Romanovskis. 

“Kai turime tokį atvejį, panašių sprendimų gali būti labai daug. Turime atkurti pasitikėjimą tarp verslo ir institucijų. Neaiškumai, kurie šiuo metu kyla, geriausiai galėtų būti ištaisyti sudedant taškus teisės aktuose, kad asociacijos galėtų atlikti savo Konstitucijoje numatytas pareigas”, – teigė „Sorainen” partneris Daivis Švirinas. 

Renginio dalyviai sutarė, jog dabartiniame asociacijų reguliavime reikalingi pokyčiai, siekiant užtikrinti kokybišką teisėkūrą ir asociacijų įtraukimą priimant sprendimus. Nutarta, jog renginio dalyviai su konkrečiais pasiūlymais kreipsis į sprendimų priėmėjus prašydami inicijuoti dabartinio reguliavimo peržiūrą. 

Asociacijų atstovai, teisės ekspertai ir politikai dalyvavę renginyje sutartinai teigė, kad tokio formato susitikimai yra labai reikalingi bendradarbiavimo ir socialinio dialogo tarp verslo ir sprendimų priėmėjų palaikymui, siekiant bendrų tikslų – kokybiškos teisėkūros ir tvaresnės bei palankesnės verslo aplinkos kūrimo, tad asociacijų forumą planuojama rengti kasmet. 

Vytenio Budrio nuotraukos.

Panašūs įrašai