Spalio 15-20 dienomis vyko Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) organizuota verslo misija į Dubajų, Jungtinius Arabų Emyratus (JAE). Misijoje dalyvavo 12 įmonių atstovai iš įmonių, užsiimančių kompiuterių programinės įrangos kūrimu ir kitų IT sričių.

Misijos tikslas buvo ne tik geriau pažinti JAE rinką ir pasisemti naujų idėjų bei patirties, bet ir daugiau sužinoti apie ekonominių ryšių plėtros galimybes kitose regiono valstybėse,  nes būtent Dubajus neretai yra laikomas „vartais“ į tolimesnę verslo plėtrą Artimuosiuose rytuose ir Azijoje.

Misijos delegacija dalyvavo didžiausioje regione, jau daugiau nei 40 metų organizuojamoje technologijų parodoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose „GITEX GLOBAL“, suburiančioje novatoriškiausias pasaulio įmones. Šiais metais išskirtinis dėmesys sutelktas į dirbtinio intelekto taikymo galimybes įvairiose srityse. Taip pat didelis dėmesys skirtas  kibernetinio saugumo, duomenų ekonomikos, skaitmenizacijos, energetikos temoms..

Didžioji dalis misijos dalyvių pirmąją misijos dieną pradėjo lankydamiesi parodos dalyje, skirtoje startuoliams “Expand North Star”. Čia šiemet prisistatė startuolių įmonės iš daugiau nei 100 pasaulio šalių.

Pirmosios misijos veiklų dienos popietę dalyviai susitiko su Lietuvos Respublikos ambasadoriumi Jungtiniuose Arabų Emyratuose Ramūnu Davidoniu bei žemės ūkio ir komercijos atašė padėjėju Sharif Raya. Susitikimo metu aptartas Lietuvos ir Jungtinių Arabų Emyratų bendradarbiavimas informacinių technologijų srityje, pristatytos galimybės įmonėms, papasakota apie Dubajuje jau veikiančių įmonių iš Lietuvos veiklas, daug kalbėta apie kitų regione augančių valstybių svarbą ir apie politinių veiksnių įtaką  verslo vystymui šiame regione.

Visomis misijos dienomis delegacijos dalyviai lankėsi „GITEX GLOBAL“ parodoje, kur galėjo ne tik gyvai pamatyti IT inovacijas, susipažinti su naujausiomis tendencijomis bei taip pat dalyvauti konferencijose ir ekspertų diskusijose įvairiomis technologijų temomis.

Įmonių atstovai taip pat dalyvavo susitikime su „Dubai Internet City“ atstovais. Tai technologijų centras, siekiantis patenkinti įvairius šiuolaikinių verslų poreikius ir siūlantis daugybę komercinių erdvių, įrenginių, konsultavimo ir verslo paslaugų bei kt. Delegacijos dalyvius „Dubai Internet City“ veiklos plėtros vadovė Reem AlAboodi supažindino su centro veikla ir tuo, kaip Lietuvos įmonės čia galėtų vystyti savo veiklą.

Taip pat didelio misijos dalyvių susidomėjimo sulaukė susitikimas su Lietuvos piliečiais jau ne vienerius metus vystančiais sėkmingus verslus Dubajuje – programinės įrangos kūrėjais, GPS transporto priemonių sekimo ir transporto priemonių parko valdymo įmonės „Softdator Solutions“ įkūrėjais Edvardu Gindrėnu ir Andrej Kasperovič bei „Emerce Consulting“ įmonės, užsiimančios konsultavimo veikla el. komercijos ir pardavimų srityse. Įkūrėja ir vadove Lina Gallagher. Verslininkai dalinosi savo patirtimi šioje šalyje kuriant verslą, dalinosi patarimais, susijusiais su įmonės steigimu, darbuotojų samdymu, kontaktų mezgimu.

Svarbu paminėti, kad parodos rėmuose ir už jos ribų kone visi delegacijos nariai turėjo B2B susitikimus, iš kurių tikimasi produktyvių rezultatų. Taip pat, viena įmonė misijos metu atidarė įmonę Dubajuje.

Dalyviai džiaugiasi produktyvia misija, kurios metu turėjo galimybę ne tik pasisemti naujų žinių, klausydamiesi pranešimų ir dalyvaudami parodoje, tačiau ir įvairių susitikimų metu. Keletas dalyvių atsiliepimų:

  • Dalius Mašalas, įmonės „Dirbtinis intelektas pramonei“:

Kadangi šių metų GITEX tema buvo „AI in everything“, tai kone kiekvienas konferencijos pranešimas man buvo aktualus, o pokalbiai su parodos dalyviais – įdomūs ir vertingi. Įsitikinau, kad mes, Lietuvos technologijų verslai, esame kartu su pasauliu, turime žinių ir įgūdžių. Kartu GITEX buvo vieta gauti įkvėpimo iš drąsių minčių, drąsių žmonių. Su viena GITEX taip pat dalyvavusia įmone sutarėme dėl galimo projekto, dirbsime jo link.

  • Orijana Mašalė, įmonės „TechConsult“ :

GITEX itin vertinga buvo pamatyti, kaip programinė įranga praktiškai susisieja su materialia įranga – robotais, savaeigiu transportu, virtualios ar papildomos realybės, kitais prietaisais. Renginyje itin daug dėmesio skirta kibernetinei saugai, kas kritiškai svarbu bet kuriam technologijų verslui. Tiek didžiausių pasaulio įmonių, tokių kaip „Google“, „Microsoft“, „Amazon“, tiek startuolių savo paslaugų ir produktų pristatymai buvo vertingi, sukėlė naujų idėjų. Kadangi GITEX per 6 dienas buvo gausybė įvairių temų, naujų pažinčių, tai labai praplėtė mano akiratį ir žinias, kas bus išties vertinga toliau vystant verslus.

  • Vytenis Kazanavičius „BCCS Cluster“, „Devlsate group“:

 Mums verslo misija buvo labai naudinga. Matome, jog GCC regionas yra tikslingas paslaugų eksportui pagal mūsų veiklos sritis. Parodos metu pavyko surasti verslo partnerių bendroms veikloms vykdyti. Planuojame grįžti artimiausiu metu.

  • Paulius Nagys, „Adeo web“:

Verslo misiją skaitome pavykusia. Ilgai ruošėmės šiam išvažiavimui. Šią kelionę vainikavo susitikimas su Rednigtom Group, kurie yra vieni didžiausi  IT distributoriai Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose. Taip pat turėjome keletą svarbių susitikimų dėl LupaSearch programinės įrangos pardavimų partnerių regione. Rezultatas matysis tik po kurio laiko, bet tikime, kad pavyks rasti pardavimo partnerius regione. 

  • Dovilė Saurazaitė, „Sonaro“:

Noriu padėkoti už puikią ir labai naudingą verslo misiją į Dubajų. Gitex parodoje turėjau galimybę susipažinti su įvairiausiomis ir naujausiomis technologijomis vyraujančiomis pasaulyje. Labai patiko susitikimas su Lietuvos verslininkais, kurie įdomiai ir atvirai papasakojo apie rinką ir verslo galimybes Dubajuje. Ir žinoma patiko susipažinti su visais misijos dalyviais, sužinoti kuo ir kaip jie ir jų verslas gyvena šiuo metu. 

Ši verslo misija buvo organizuota įgyvendinant projektą „Eksporto skatinimas pandeminiu ir popandeminiu laikotarpiu“, kurį dalinai finansuoja Europos regioninės plėtros fondas pagal 2014-2020 m. Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų veiksmų programos 3 prioriteto „Smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimas“ priemonę Nr. 03.2.1-LVPA-K-801 „Naujos galimybės LT“.

Panašūs įrašai