Spalio 21-28 d. vyko Lietuvos verslo konfederacijos kartu su Inovacijų agentūra ir Lietuvos prekybos atstovybe Taipėjuje organizuota verslo misija. Delegaciją sudarė 16 verslo įmonių ir asociacijų atstovų iš finansinių, finansinių technologijų ir kitų IT paslaugų sričių. 

Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen vadovaujamos delegacijos tikslas buvo naujos užsienio rinkos – Taivano – pažinimas, Lietuvos ir Rytų Azijos ekonominių santykių plėtra, Lietuvos įmonių prekių ir paslaugų eksporto plėtra,naujų idėjų ir patirties pasisėmimas iš Taivano.  

Misija prasidėjo dalyvaujant didžiausiame finansinių technologijų renginyje Taivane „FINTECH TAIPEI Forum“, kuris šiemet buvo skiriamas į dvi dalis – demo day „FinTechSpace Day“ ir pagrindinė renginio dalis “Fintech Taipei Forum”. Čia delegacija turėjo progą išgirsti finansų, technologijų ir „Fintech“ pramonės ekspertų pranešimus plėtros, naujųjų technologinių tendencijų, susijusių su pramoniniais, techniniais, paslaugų ir ekologiniais aspektais.  

Vėliau misijos dalyviai dalyvavo „Lithuanian delegation visit & Ecosystem Networking” renginyje, kurį Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen atidarė kartu su Nacionalinės mokslo ir technologijų tarybos viceministru Tzong-Chyun Chen. Lietuvos delegacija susipažino su Taiwan Tech Arena veikla, Taivane veikiančių akseleratorių veikla ir nauda bei turėjo galimybę prisistatyti ir dalyvauti neformaliame vakare. 

Misijos programa buvo išties pilna susitikimų ir galimybių pristatyti Lietuvos rinką bei pranašumus, taip pat prisistatyti misijoje dalyvaujančioms įmonėms bei megzti ryšius. „FintechSpace Day“ dalyje dalis įmonių turėjo turėjo galimybę pristatyti savo įmonių veiklą. Taip pat delegacija dalyvavo Kinijos nacionalinės pramonės ir prekybos asociacijos (CNAIC) Lietuvos verslo ir politinės delegacijos priėmimui skirtame dvišaliame B2B renginyje, skirtame verslo ryšių stiprinimui, lankėsi parodoje “TAITRONICS”, “Industrial Technology Research Institute” (ITRI) ir Science Park Exploration Museum. 

Visomis dienomis delegacijoje dalyvavusios verslo įmonės aktyviai dalyvavo savarankiškai surengtuose B2B susitikimuose. 

Džiaugiamės pozityviais misijos rezultatais ir teigiamomis dalyvių patirtimis: 

Liudas Kanapienis, UAB „Ondato”: „Turėjome progą susitikti su įvairiais rinkos dalyviais, kad galėtume susidaryti vaizdą apie Taivano rinką, mūsų produktų potencialą bei esamus rinkos skirtumus nuo mums įprastų. Susitikome tiek su bankų vadovais, tiek inovacijų departamentais ir startuolių rinkos atstovais bei investuotojais, kas padėjo „nusipiešti“ bendrą paveikslą ir užmegzti kontaktus bendravimui ateityje.  
Taip pat turime potencialų partnerį darbui vietinėje rinkoje, pažiūrėsime kaip seksis bendrauti su juo, bet artimiausius žingsnius aptarėme.“ 

Danielius Stasiulis, BitDegree UAB: Verslo misija į Taivaną buvo sėkminga. Pavyko susitikti ir užmegzti ryšius su pagrindiniais Taivano Web3 bei kriptovaliutų rinkos žaidėjais, perprasti vietinę rinką, suprasti jos reikšmę ir ypatumus platesniame Azijos kontekste bei susidėlioti planą ir partnerystes galimam BitDegree ėjimui į Taivano rinką. Taip pat, norėčiau pabrėžti ir šios misijos Taivano partnerių proaktyvumą bei realią pagalbą organizuojant daugiau gyvų susitikimų.“ 

Karolis Pikūnas, UAB FMĮ Orion Securities: „Pati misija suorganizuota kokybiškai ir profesionaliai. Įvyko visi planuoti susitikimai. […] Susitikome su įvairiais rinkos dalyviais, kad galėtume susidaryti vaizdą apie bendrą Taivano investicijų rinką, mūsų, kaip Orion, paslaugų potencialą bei esamus rinkos skirtumus lyginant su Lietuvos verslo specifika. Susitikome tiek su bankų vadovais, tiek inovacijų departamentais ir startuolių rinkos atstovais bei investuotojais, kas padėjo „nusipiešti“ bendrą paveikslą ir užmegzti kontaktus bendravimui ateityje.  
Mano pagrindinis tikslas buvo susipažinti su verslo ar fondų atstovais, kurie jau daro ar planuoja investicijas Lietuvoje. Manau ateityje pavyks su jais užmegzti ilgalaikį kontaktą, siūlant investavimo sprendimus Lietuvoje.” 

Gvidas Janulis, Procrafta, MB: „Nuo pat pradžių, kai sužinojome, kad turėsime galimybę dalyvauti misijoje, paliko gerą įspūdį tai, kad iš organizatorių pusės buvo nuolat vykdoma komunikacija, savalaikiai, sklandžiai ir aiškiai pateikiama visa reikalinga ir susijusi informacija, organizuojami virtualūs susitikimai misijos detalėms aptarti. Tai kėlė didelį pasitikėjimą ir jau misijos metu leido jaustis saugiai ir užtikrintai bei savo dėmesį maksimaliai skirti misijos programoje numatytiems renginiams ir susitikimams.  
Misija tikrai naudinga, padėjo geriau suprasti Taivano rinką ir galimybes joje, suprasti taivaniečių verslininkų vertybes, kuriomis jie vadovaujasi vykdydami versla, galų gale suprasti ir įsivertinti perspektyvas bendradarbiaujant ateityje su taivaniečių verslininkais. 
[…]Neplaniniai susitikimai po renginių buvo tikrai naudingi, su dalimi iš jų susitarta po misijos susirašyti el. paštu ir aptarti tolimesnes bendardarbiavimo perspektyvas”.  

Ši verslo misija buvo organizuota įgyvendinant projektą „Eksporto skatinimas pandeminiu ir popandeminiu laikotarpiu“, kurį dalinai finansuoja Europos regioninės plėtros fondas pagal 2014-2020 m. Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų veiksmų programos 3 prioriteto „Smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimas“ priemonę Nr. 03.2.1-LVPA-K-801 „Naujos galimybės LT“.  

Panašūs įrašai