2024 m. kovo 7 d. pasirodęs Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas nurodė, kad Lietuvos žmonėms turi būti sudaryta galimybė nutraukti II pakopos pensijų kaupimo sutartis. Pasak KT išaiškinimo, tai gali būti padaryta tik išimtiniais atvejais – „kai iš esmės pasikeičia pensijų kaupimo dalyvio gyvenimo aplinkybės, dėl kurių dalyvavimas kaupime jam tampa itin apsunkintas ar betikslis“. Vadovaudamasi KT nurodymu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pasiūlė Vyriausybei Pensijų kaupimo įstatymo keitimo projektą, kuriame, LVK nuomone, nurodyti pakeitimai gali būti ydingi pensijų kaupimo sistemai.

Lietuvos verslo konfederacijos generalinės direktorės pavaduotojo Emilio Ruželės nuomone, galimybę išsiimti sukauptas lėšas iš pensijų fondo reikėtų vertinti atsargiai. Jo teigimu, prieš trejus metus Estijoje žmonėms buvo suteikta tokia galimybė ir rezultatai nebuvo džiuginantys. „Per pirmus mėnesius daugiau nei 100 tūkst. kaupiančiųjų šalies gyventojų pareiškė norą atsiimti savo sukauptas lėšas. Blogiausia, kad atsiimtus pinigus didelė dalis žmonių išleido greito vartojimo prekėms bei taip parodė neatsakingumą, mąstant apie savo senatvę“, – teigė Emilis Ruželė.

„Žvelgiant iš ekonominio požiūrio, II-oje pensijų pakopoje kaupiami pinigai turi vieną ir labai aiškią paskirtį – senatvėje prisidėti prie gaunamos valstybinės pensijos. Todėl šis instrumentas nėra skirtas spręsti sveikatos problemų, ar suniokoto būsto situaciją. Tam yra skiriamos kitos socialinės politikos priemonės“, – pabrėžė E. Ruželė.

LVK generalinės direktorės pavaduotojo nuomone, nepaisant to, atrodo, kad visuomenė palankiai žiūri į galimybę atsiimti sukauptas lėšas išskirtiniams atvejams.

„Žinoma, Lietuvoje mes kalbame, kad sukauptus pinigus būtų galima atsiimti tik išskirtiniais atvejais. Bet žinant galimas rizikas yra be galo svarbu labai tiksliai apsibrėžti, kokios bus tos išskirtinės sąlygos. Visi mes jas galime interpretuoti skirtingai, tad tikslumas čia privalo turėti didelį vaidmenį“.

„Turime suprasti, kad bet kokių papildomų sąlygų atsiimti pinigus iš fondo siūlymas, neprisideda prie paskatų taupyti. Todėl išskirtinių sąlygų turi būti kuo mažiau, o SADM projekte paliktas paskutinis sąrašo punktas, kuriuo paliekama teisė svarstyti visus individualius atvejus, prieštarauja visai šiai dėstytai logikai. Iš esmės šis punktas kol kas kelia didžiausią grėsmę pensijų kaupimo sistemos stabilumui. Palikus šią atvirą sąlygą, priežasčių atsiimti sukauptas lėšas sąrašas taps praktiškai neprognozuojamas“, – kalbėjo Emilis Ruželė.

Lietuvos verslo konfederacijos vertinimu, išskirtinių sąlygų atsiimti sukauptas lėšas turėtų būti kuo mažiau, kaip ir vietos šių priežasčių interpretacijai. Be to, turėtų būti atliktas ekspertinis pasitraukimo iš II pakopos priežasčių įvertinimas. SADM puslapyje atlikta internetinė apklausa nėra pakankama, norint įvesti reikšmingus pakeitimus pensijų sistemoje.

Panašūs įrašai