Lietuvos verslo konfederacija (LVK) kreipėsi į Trišalę tarybą prašydama artimiausiu metu organizuoti neeilinį Trišalės tarybos posėdį, kuriame Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) galės pristatyti naujo skaičiavimo pagrindimą bei detaliau pakomentuoti pateiktą pasiūlymą.

SADM pateikė naują siūlymą Vyriausybei dėl nuo kitų metų augsiančio minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) dydžio. Pagal šį siūlymą, nuo 2025 m. sausio MMA turėtų didėti 12 proc. ir siekti 1038 eurų. Lietuvos verslo konfederacija pažymi, kad šis naujas skaičiavimas nebuvo aptartas Trišalėje taryboje, kurioje socialiniai partneriai jau pateikė savo išvadas. Pagal jas, darbdaviai, remdamiesi Lietuvos banko (LB) skaičiavimais ir siūlymu, sutarė dėl 10 proc. MMA augimo (1016 eurų). LB siūlymas buvo grįstas atsargumu, pabrėžiant, kad per spartus MMA didinimas gali pakenkti Lietuvos konkurencingumui. Todėl verslui nėra aiškūs SADM pateikto naujo siūlymo argumentai.

LVK nuomone, net ir Trišalės tarybos išvadose fiksuotas MMA augimas (10 proc.) keltų sunkumų daliai verslų. Pirmiausiai, tai liestų smulkius ir regionuose veikiančius verslus, mat šios įmonės yra kur kas labiau priklausomos nuo MMA. Taip pat didesnį spaudimą jaustų transporto bei aptarnavimo sektoriai. Todėl dar didesnis MMA augimas galėtų lemti nepageidaujamas pasekmes daliai Lietuvos verslų.

Nors atlyginimų augimas prisideda prie vartojimo šalies viduje, eksportuojančiai valstybei, kaip Lietuvai, per didelis jų augimas gali pakenkti. Sparčiai augantys atlyginimai koreguoja eksportuojančių verslų konkurencingumą. EBPO duomenimis, per paskutinius penkerius metus pagal MMA augimo greitį Lietuva buvo priekyje ir lenkė nemažą dalį kaimyninių valstybių. Todėl SADM siūlymas sparčiau didinti MMA augimą turi būti svarstomas atsargiai – trūksta aiškumo kokiais argumentais ministerija remiasi, siūlydama didesnį MMA augimą nei pasvertas LB pasiūlymas.

„Trišalėje taryboje diskutavome dėl MMA augimo, remdamiesi kelių institucijų pateiktais skaičiavimais. SADM skaičiavimų ten nebuvo, todėl po socialinių partnerių išvados pasirodęs jų siūlymas kelia klausimų – ar tai pagrįsta ekonominiais skaičiavimais, ar tiesiog norima prisidėti politinių taškų prieš rinkimus“, – teigia LVK prezidentas Andrius Romanovskis.

Pasak jo, verslas sutiko su Lietuvos banko pateiktu MMA augimo pasiūlymu, nes tai geriausiai atspindėjo ekonomines realijas. Lietuvos banko ekspertinė nuomonė šiuo klausimu yra svarbi, todėl verslas nori išgirsti jo poziciją ir dėl naujo pasiūlymo.

#VerslasLietuvai

Panašūs įrašai