Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) inicijuotas studentų verslumo skatinimo projektas „Creazone Reinvent“ ne tik suteikė neįkainojamos patirties ir žinių, tačiau ir pakylėjo emociškai. Dvejuose projekto cikluose dalyvavę jaunuoliai džiugiai dalijasi  savo įspūdžiais ir pripažįsta – gavo kur kas daugiau nei tikėjosi. 

„Kūrybingų minčių ir norų tas mintis įgyvendinti turėjau jau ilgą laiką, bet tikslią idėją suformulavau tik per trečią konkurso etapą. Kadangi pats esu susidūręs su cerebriniu paralyžiumi asmeniškai, pats buvau jo paveiktas, žinau, kaip gali būti sunku judėti.

Norėjome padėti kiek įmanoma daugiau žmonių ir ši idėja yra to vaisius. Tai – viltis, kad neurologinėmis ligomis sergantiems žmonėms bus užtikrintas geresnis ir oresnis gyvenimas su pilnesne integracija į visuomenę“, – teigia antrojo projekto ciklo dalyvės „Neuroena“ komandos lyderis Lukas Arlauskas.

Luko idėja sukurti cerebriniam paralyžiui skirtą kostiumą, kuris elektriniais impulsais leidžia normalizuoti judesius, buvo suformuota tik projektui įpusėjus. Tačiau jaunuolio teigimu, gautos žinios ir visapusiškas projekto koordinatorių, lektorių ir mentorių dėmesys davė motyvacijos bei padėjo milžiniškais žingsniais keliauti link užsibrėžtų tikslų.

Pirmasis projekto ciklas vyko 2018 – 2019 m., o  antrasis 2019 – 2020 m.  Pagrindinis „Creazone Reinvent“ tikslas abiejuose cikluose išliko tas pats – pakeisti jaunų žmonių požiūrį į verslą, atkreipti dėmesį į kasdienius dalykus, iš kurių galėtų gimti naujos, inovatyvios verslo idėjos, kurios vėliau išsiplėtotų į ilgalaikį, jaunatvišką ir perspektyvų verslą.

Pirmojo ciklo nugalėtojų komandos „X horse“ komandos lyderės Rugilės Dauliūtės teigimu, labai greitai teko įsitikinti, kad tai, ką sako organizatoriai, yra visiška tiesa.

Jos komandos idėja buvo pasitelkiant dirbtinį intelektą, spręsti žirgų sąnarių problemas. Kuriamas produktas pasitelkiant rentgeną leis nustatyti teisingas diagnozes analizuojant žirgo galimus sąnarių pakitimus ankstyvoje stadijoje ir padės išvengti operacijų, po kurių paprastai sportiniam žirgui sugrįžti į varžybas būna neįmanoma. Su „Creazone Reinvent“ pagalba, „X horse“ planai labai greitai pavirto realybe.

„Tiesą sakant, eidama į projektą, nežinojau ko tikėtis, tačiau projektas vyko labai sklandžiai, nes mentoriai buvo visiškai atsidavę ir padovanojo pagrindą bei žinias darbams, kurie nuo šiol suteiks gyvūnams geresnę priežiūrą ir gydymą” – džiaugiasi R. Dauliūtė.

Projektą, „Creazone Reinvent“ kartu su LVK įgyvendino Kauno technologijos universitetas (KTU), Ventspilio aukštoji mokykla ir Latvijos prekybos ir pramonės rūmai. Studentų patirtys ir pasiekti rezultatai parodė, kad projektas tapo puikiu startu įgyti neįkainojamų žinių bei atrasti savo kelią į verslą.

Verslumo projektas per abu ciklus subūrė daugiau nei 2 000 dalyvių iš Lietuvos ir beveik 1 000 dalyvių iš Latvijos. Tiesiogiai projekto veiklose dalyvavo 974 projekto metu vienaip ar kitaip į  jo veiklas įtraukti dalyviai – jaunieji verslininkai, 91 aukštojo mokslo institucijų atstovas, 43 mokymų centrų ir mokyklų atstovai, 100 smulkių ir vidutinių įmonių atstovų, 65 verslo paramos organizacijų atstovai. Buvo gilinamasi į tokias temas kaip verslo idėjos pristatymas, verslo idėjos rengimas bei vystymas, viešasis kalbėjimas, streso valdymas, laiko planavimas ar kūrybiškumas. Vyko komandų formavimo sesijos, kartu su mentoriais darbinių sesijų metu studentai tobulino verslo idėjas, mokėsi rengti realų verslo planą, gavo reikiamų žinių atidaryti savo įmonę.

Įgyvendinant projektą buvo išleista inovatyvi „Creazone“ metodologija, pagal kurią kuriamos naujos verslo galimybės tradiciniuose tikslinių regionų sektoriuose, kryptingai skatinant jaunimo verslumą žinių ekonomikos srityje. Taip pat įsteigtas „Creazone“ suinteresuotų šalių aljansas, skirtas tęstinio bendradarbiavimo užtikrinimui jaunimo verslumo skatinimo srityje. Jį sudaro 29 suinteresuoti asmenys iš Lietuvos ir Latvijos.

Vien KTU į projekto veiklas pritraukė per 100 savų studentų iš fakultetų Kaune ir Panevėžyje. Taip pat į projektą įsitraukė 8 mentoriai iš KTU.

Be to, dalyvavimas „Creazone“ projekte KTU suteikė progą geriausius projekto alumnus pritraukti į KTU Startup Space akseleratorių, kuriame jie toliau plėtoja verslo idėjas, ir praktiškai išbandyti „Creazone“ metodologiją, jos elementus pritaikyti plėtojant verslo ir inovacijų sklaidą universitete. Taip pat projekto dėka užsimezgė nauji bendradarbiavimo ryšiai su verslo atstovais, mentoriais, atsirado galimybių pritraukti daugiau investicijų.

Po pirmojo ciklo, per pirmus metus po projekto veiklų pabaigos buvo sėkmingai įkurti du verslai. Tikimasi, kad tokie patys arba dar geresni rezultatai bus ir po antrojo ciklo.

Panašūs įrašai