Nuo 2010 metų Lietuvos verslo konfederacijai (LVK) vadovavęs Valdas Sutkus antradienį LVK prezidiumui pateikė savo atsistatydinimo pareiškimą. Naujuoju LVK prezidentu buvo išrinktas laikinai šias pareigas ėjęs Andrius Romanovskis.

Savo atsistatydinimą V.Sutkus argumentavo tuo, jog dėl susiklosčiusios situacijos, tinkamai eiti LVK prezidento pareigas jam yra nebeįmanoma.

 „Dėl teisėsaugos pareigūnų paskleistos viešos informacijos apie man pareikštus įtarimus, yra mestas šešėlis ne tik man asmeniškai, bet ir visai Lietuvos verslo konfederacijai.

Tačiau dar kartą noriu pakartoti, kad su pareikštais įtarimais nesutinku ir savo teises ginsiu visomis teisinėmis priemonėmis.

Akivaizdu, jog dėl vykstančio ikiteisminio tyrimo sukeltų padarinių ne tik negaliu tinkamai atstovauti organizacijai būdamas jos vadovu, tačiau ir susiduriu su būtinybe visą savo energiją šiuo metu skirti asmeninei teisinei gynybai“, – atsistatydinimo pareiškime sakė V.Sutkus.

Naujuoju LVK prezidentu išrinktas A.Romanovskis iš karto pabrėžė LVK organizacijos veiklos viešumą ir skaidrumą. 

„Mūsų organizacijos pareiga visada buvo Lietuvos verslo atstovavimas ir mes ir toliau tikime, kad tai yra visuomenės viešas interesas. Mes tai darėme ir darysime viešai ir skaidriai“, –  teigia jis.

Anot naujo LVK vadovo, valstybės priedermė yra nustatyti viešosios politikos taisykles ir nubrėžti aiškią ribą tarp teisėto ir neteisėto poveikio valdžiai, ko iki šiol nėra. 

A.Romanovskio manymu, negali būti tokios situacijos, kai teisėsauga viešai kalba apie plonas ribas ar pilkas zonas ir tokia situacija yra toleruojama. 

„Mūsų organizacijos įsitikinimu, tokia situacija privalo keistis ir dėl to turime susitarti visi. Mes visada išliksime viešo ir atviro dialogo su savo partneriais tiek valstybės, tiek profsąjungų pusėje šalininkai”, – teigia jis.

Antradienį vykusiame LVK prezidiumo posėdyje taip pat buvo išrinkti ir du nauji organizacijos viceprezidentai. Jais tapo finansų analitikas, LVK mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas ir advokatų profesinės bendrijos WALLESS vadovaujanti partnerė Dovilė Burgienė.

LVK prezidiumas taip pat nusprendė atlikti visapusišką organizacijos finansinį bei veiklos auditą, taip pat nepriklausomą antikorupcinį vertinimą, kad būtų išsklaidytos net menkiausios abejonės dėl veiklos skaidrumo bei priimti reikalingi sprendimai organizacijai prisitaikant prie naujų iššūkių.

Atsižvelgiant į šiomis savaitėmis besiklostančią situaciją, LVK prezidiumas ragina politikus ir valstybinių institucijų  vadovus bei atstovus susilaikyti nuo bet kokio poveikio tyrimo procesui dėl Valdui Sutkui ir Mantui Zalatoriui pareikštų įtarimų.

Taip pat, LVK prezidiumo manymu, teisėsauga turi gerbti konstitucinį nekaltumo prezumpcijos principą ir todėl turi susilaikyti nuo vienašališkos ir dozuotos informacijos visuomenei apie bylą teikimo. LVK mano, kad visuomenė privalo arba pilnai ir išsamiai žinoti visus įtarimus arba institucijos turi išlaikyti „juridinę tylą” apsiribojant tik faktine informacija apie pradėta tyrimą. LVK prezidiumas taip pat pažymėjo, kad tyrimas turi būti ne tik objektyvus, bet ir operatyvus, kad kuo greičiau būtų išsklaidytos bet kokios abejonės, kilusios visuomenėje.

Panašūs įrašai