Lietuvos verslo konfederacija (LVK) kreipėsi į Vyriausybę su prašymu minimaliosios mėnesinės algos (MMA) dydžio klausimą svarstyti Trišalėje taryboje po naujųjų metų.

„Mums socialinis dialogas yra vertybė, todėl laikomės pozicijos, jog dėl MMA dydžio turi būti pasiektas kompromisas Trišalėje taryboje. Tuo pačiu turime būti realistais – labiausiai nuo MMA augimo priklausomi smulkūs verslai regionuose ir tokie sektoriai kaip turizmas, transportas ir aptarnavimas šiuo metu vos kvėpuoja, tad turėtume kaip tik ieškoti priemonių kaip jiems padėti išlaikyti darbuotojus, o ne dar labiau komplikuoti situaciją“, – sakė LVK prezidentas Andrius Romanovskis.

Atsižvelgus į rinkiminį laikotarpį ir spartų COVID-19 ligos užsikrėtimo atvejų augimą Lietuvoje, dėl kurio Vyriausybė bet kada gali imtis naujų ūkinės veiklos apribojimų, LVK siūlo grąžinti MMA klausimą į Trišalę tarybą 2021 m. sausio mėnesį, kuomet bus parengta 2020 m. paskutinio ketvirčio statistika, o  ekonominės prognozės dėl 2021 m. bus patikimesnės.

„Akivaizdu, jog šiuo metu situacija pernelyg neapibrėžta tokių sprendimų priėmimui. Per artimiausius tris mėnesius įsitikinsime ar optimistiniai ekonominiai scenarijai pildosi, tokiu atveju, galėsime lengviau rasti kompromisą su profesinėmis sąjungomis dėl MMA dydžio“. – sakė A. Romanovskis. Lietuvos Respublikos Vyriausybė siūlo šiuo metu galiojantį 607 eurų MMA dydį nuo 2021 m. didinti iki 642 eurų, profesinės sąjungos tikisi, kad MMA didės iki 663 eurų. Tuo tarpu Lietuvos bankas prognozuoja, jog darbo užmokestis 2021 m. augs lėčiau – tik 3,1 proc.

Panašūs įrašai