Lietuvos verslo konfederacija, kartu su asociacija „Investors‘ Forum“ ir Lietuvos darbdavių konfederacija kreipėsi į Seimą ir Vyriausybę dėl skubiai Seime kilusios iniciatyvos papildomai apmokestinti loterijų organizatorius. Jeigu Seimo Biudžeto ir finansų komitete apsvarstytoms pataisoms būtų pritarta, jau dabar du kartus daugiau mokesčių už azartinių lošimų organizatorius mokančioms loterijoms mokestis didėtų beveik 40 procentų. Verslas nebegali būti tikras dėl mokestinės aplinkos pastovumo ir sąžiningo dialogo, o tai blogina verslo aplinką.

„Suprantame Seimo norą didinti mokesčius, tačiau verslui kelia nerimą teisėkūros procedūrų ignoravimas, keičiant neseniai įsigaliojusį įstatymą bei konsultacijų su verslu vengimas. Svarstomas itin žymus mokesčio tarifo didinimas privalo būti įvertintas, o verslo pasiūlymai – išdiskutuoti“, – minėjo Lietuvos verslo konfederacijos Eglė Radišauskienė.

Verslo asociacijų rašte politikams nurodoma, kad nauja Loterijų įstatymo redakcija pilna apimtimi įsigaliojo vos prieš pusmetį. Prieš kelerius metus Finansų ministerijai rengiant šio įstatymo pakeitimus buvo išsamiai nagrinėti loterijų apmokestinimo ir paramos klausimai, buvo pasiektas konsensusas ir priimtas šiuo metu galiojantis įstatymas.

Tuomet buvo sutarta po dviejų metų įvertinti įstatymo poveikį. Nepaisant to, vos prieš mėnesį Seime priimtas įstatymas, iš esmės keičiantis loterijų apmokestinimo ir paramos skyrimo tvarką. Svarstant šiuos projektus tiek Seimo salėje, tiek žiniasklaidoje buvo išsakyti politikų pažadai, kad mokestiniai pakeitimai dėl loterijų organizavimo nebus rengiami, o mokestinė našta verslui nedidės. Tačiau, jau po mėnesio, Biudžeto ir finansų komitete pritarta mokesčius reikšmingai padidinti.

Loterijų mokesčių įstatymo pakeitimams verslo bendruomenė prašo išsamaus ekspertinio vertinimo ir Vyriausybės išvados, kaip to reikalauja Seimo statutas dėl kiekvieno Seime svarstomo mokesčio tarifo pakeitimo. Taip pat pasiūlyta mokestį iš esmės peržiūrėti, atsižvelgti į skirtingą azartinių lošimų ir loterijų apmokestinimo bazę ir ją suvienodinti. Tai padėtų aiškiai pamatuoti, kiek kartų labiau apmokestintos loterijos yra jau šiandien.

Panašūs įrašai