Lietuvos verslo konfederacija nuolat stebi situaciją dėl Rusijos pradėtų karinių veiksmų prieš Ukrainą. Reaguodama  į Ukrainą ištikusią humanitarinę krizę, dėl kurios šalį paliko jau virš 400 tūkst.  jos gyventojų, kreipėsi į valdžios atstovus su siūlymu priimti laikiną specialų įstatymą, kuris sureguliuotų visus klausimus, susijusius su Ukrainos piliečių integracija.

Matomas poreikis laikinai papildyti Lietuvos Respublikos darbo kodeksą. Papildymas suteiktų galimybę ukrainiečiams, kurie dirba arba yra komandiruoti pas Lietuvos Respublikoje registruotą darbdavį, stabdyti darbo sutarties vykdymą. Priklausomai nuo tikslo, siūlomas nustatyti skirtingas darbo santykių sustabdymo laikotarpis. Jei darbuotojas vyksta į Ukrainą atsivežti šeimos narius į Lietuvą – numatomas 2 mėnesių maksimalus sustabdymo terminas, jei vyksta atlikti pilietinės pareigos – kariauti už tėvynę,  tuomet siūlomas maksimalus 6 mėnesių terminas.

Darbdaviams išlaikant darbo vietas taip pat yra siūloma darbuotojus darbo sutarties sustabdymo metu valstybės lėšomis drausti pensijų, motinystės, nedarbo ir nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialiniu draudimuskaičiuojant socialinio draudimo įmokas nuo Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos. Jei vis tik darbuotojas pasibaigus nustatytam darbo sutarties stabdymo terminui negrįžtų į darbą, ar kitaip nesusitartų su darbdaviu, siūloma nustatyti, kad jis yra atleidžiamas vadovaujantis būtent šio siūlomo Darbo kodekso pakeitimo nuostatomis.

Panašūs įrašai