Artėjant parlamento rinkimams ir politinio ciklo pabaigai, politikai ir visuomenė vis labiau koncentruojasi į nuveiktus darbus, vertindami būsimus iššūkius. Šiuo laikotarpiu svarbu vengti radikalių sprendimų, galinčių sukelti reikšmingas permainas ar sukrėtimus. Ypač atsargiai reikėtų svarstyti valstybės finansų ir socialinės gerovės klausimus, įskaitant mokestinius pakeitimus.

Vis dėlto, netrukus prasidėsianti Seimo rudens sesija – paskutinė šios kadencijos Seimo sesija, panašu, kad gali neapsieiti be inicijuojamų reikšmingų mokestinių pakeitimų. Tarp Vyriausybės siūlomų rudens Seimo sesijoje svarstomų klausimų slepiasi pateiktas, galima sakyti, mokesčių reformos projektas.

Lietuvos verslo konfederacija (LVK) sutinka, kad mokesčių sistema turi būti tobulinama ir peržiūrima, tačiau dabartinis laikotarpis, kai politinis ciklas artėja prie pabaigos, nėra tinkamas dideliems ir radikaliems pokyčiams, ypač, kai tai liečia tokią jautrią sritį, kaip mokesčių politika. LVK vienijamos verslo bendruomenės nuomone, tokie esminiai mokestiniai pakeitimai turi būti palikti kitos kadencijos Seimui ir Vyriausybei. Naują politinį ciklą pradėsiantys politikai turės pakankamai laiko išsamiai ir konstruktyviai apsvarstyti visus su šiuo klausimu susijusius aspektus.

LVK primena, kad dėl praėjusių metų mokesčių reformos nepavyko rasti socialinio susitarimo. Trijų pagrindinių reformos pasiūlymų – papildomo aukštų pajamų apmokestinimo, didesnio individualios veiklos pajamų apmokestinimo ir nekilnojamojo turto mokesčio pertvarkos – neparėmė nei visuomenė, nei verslo bendruomenė. Net 54 verslą vienijančios organizacijos prieštaravo šioms siūlytoms priemonėms. Kai kurie smulkesni mokestiniai siūlymai bandė savo kelią rasti Vyriausybės siūlytame Gynybos fondo įstatymo projekte. Nepavyko ir  tąkart – visi jie buvo atmesti Seime dar svarstymo stadijoje.

LVK prezidentas Andrius Romanovskis pabrėžia, kad sprendimai susiję su mokesčių pakeitimu turi būti grįsti tvirtu ir plačiu socialiniu sutarimu. Tokioms reformoms būtina ilgalaikė ir gili diskusija, kurioje dalyvautų visi suinteresuoti socialiniai partneriai. Tik tokiu būdu galima užtikrinti, kad priimti spendimai taps tvarūs, teisingi ir naudingi visoms visuomenės grupėms. Todėl rinkimų metu svarstomi reikšmingi mokestiniai pakeitimai būtų klaida.

„Raginame Vyriausybę ir Seimą nedaryti klaidos – rinkimų metu nesvarstyti su mokesčių reforma susijusių pakeitimų. Siūlome žvelgti į ilgalaikę perspektyvą, kurioje dominuotų atsakingas bei apgalvotas požiūris į mokesčių politiką. Skuboti sprendimai, ypač kadencijos pabaigoje, gali sukelti daugiau žalos nei naudos ir taip lemti visuomenės nepasitikėjimo augimą.“

„Gerąja praktika būtų galima pavadinti Darbo kodekso priėmimą, kuriam buvo skirtos ilgos diskusijos ir pasiektas platus socialinis susitarimas jau naujajame politiniame sezone“, – teigia Andrius Romanovskis.

LVK ragina elgtis apgalvotai ir atsakingai – leiskime kitai Vyriausybei ir Seimui imtis plačių diskusijų ir sutarimo reikalaujančių klausimų, kai tam bus tinkamas laikas ir sąlygos. Tik taip galime pasiekti tvarius ir ilgalaikius sprendimus, kurie užtikrins Lietuvos ekonominį stabilumą ir gerovę

#VerslasLietuvai

Panašūs įrašai