Konfederacijos Prezidiumo nariai susitiko su LR finansų viceministre Loreta Maskalioviene, kuri pasidalino laukiamo 2021–2027 m. periodo ES fondų investicijų programos finansavimo naujienomis. Paaiškėjo, kad Lietuvai numatomos ES investicijos mažėja drastiškai – net 24 proc. smunka Sanglaudos fondo lėšos.

ES lėšos mažinamos daugeliui ES narių, pagrindinė priežastis yra BREXIT, dėl kurio biudžetas susitraukia 15 proc. Taip pat investicijų galimybes šalių poreikiams karpo daug lėšų reikalaujantys nauji iššūkiai – migracija ir saugumas. Tačiau daugiau investicijų tikimasi gauti padalinus Lietuvą į du regionus – sostinę bei Vidurio ir Vakarų Lietuvą, kur ekonominis atsilikimas yra gerokai didesnis.

Naujame ES finansiniame periode verslas gali tikėtis investicijų į inovacijas, mokslo pažangą, skaitmenizaciją. Taip pat numatyta išlaikyti aukštą investicijų į strateginę infrastruktūrą, atsinaujinančią energetiką, žalumo skatinimo sprendimus. Lietuva naujam periodui turi pasirengti iki šių metų pabaigos, dėl skiriamo biudžeto susitarimai numatomi 2020 metų pradžioje, dėl prioritetų – kitų metų pabaigoje, o pirmosios 2021–2027 m. periodo investicijos Lietuvą pasieks 2023 metais. Iki naujojo periodo dar bus aktyviai naudojamos dabartinio periodo investicijos.

Panašūs įrašai