Lietuvos Respublikos Trišalė taryba šiandien rinksis į Vyriausybės iniciatyva šaukiamą neeilinį posėdį dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) 2024-iems metams dydžio nustatymo. Nors rekomendacijas Vyriausybei dėl minimaliojo mėnesinio užmokesčio dydžio įpareigota teikti Trišalė taryba, dar neįvykus socialinių partnerių konsultacijoms, viešojoje erdvėje jau diskutuojama dėl konkretaus finansų ministerijos pasiūlymo – 10 proc. MMA dydžio augimo 2024 metais, kartu numatant 20 proc. neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) augimą – kuris, panašu, ir bus pagrindinis posėdžio diskusijų objektas.

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK), Trišalėje taryboje atstovaujančią darbdavių interesams, nuomone, MMA 2024 metams būtina kuo greičiau nustatyti, nes ankstesnė praktika, kuomet sprendimai dėl sekančių metų MMA dydžio būdavo priimami metų pabaigoje, buvo žalinga, kadangi įmonės buvo priverstos sudarinėti biudžetus ir prognozuoti užmokesčio sąnaudų augimą neturėdamos realių duomenų apie būsimą MMA augimą. 

LVK palaiko siekį didinti mažiausiai uždirbančių asmenų pajamas, tačiau atkreipia dėmesį į tai, jog Vyriausybė nustatydama MMA privalo atsižvelgti ir į šalies ūkio vystymosi rodiklius bei tendencijas. Šios savaitės pradžioje paskelbtas itin neigiamas š.m. I ketvirčio Lietuvos BVP įvertis, kuris išsiskyrė nuo visų viešai pristatytų ekonominių prognozių, kelia nerimą, jog pernelyg didelis MMA augimas gali turėti reikšmingų neigiamų pasekmių daliai įmonių. Dėl to LVK palaiko siūlymą kartu su MMA didinti ir NPD dydį – apie siekį suvienodinti NPD ir MMA dydžius kalbama nuosekliai jau keletą metų, o šiuo metu toks Vyriausybės sprendimas demonstruotų solidarumą su verslu, kuomet mažiausiai uždirbančių asmenų pajamų augimas nebūtų paliktas vien tik ant verslo pečių.

Vis dėlto, LVK nerimauja, kad MMA ir NPD didinimo klausimą Vyriausybė skubina bandydama jį susieti su šiuo metu svarstoma mokesčių reformą ir taip pagrįsti valstybės poreikį reformoje numatytam reikšmingam mokesčių verslui didinimui, su kuo verslo bendruomenė kategoriškai nesutinka.

„MMA ir NPD klausimų siejimas su mokesčių reforma verslo bendruomenei atrodo kaip Vyriausybės bandymas gudrauti“, – sakė LVK prezidentas Andrius Romanovskis. „Vyriausybė didindama NPD tarsi siūlo pasidalinti atsakomybę su verslu už mažiausiai uždirbančių asmenų pajamų augimą, tačiau už tą patį NPD augimą verslas bus priverstas susimokėti per padidintus mokesčius“.

Primename, jog LVK vienijama verslo bendruomenė mokesčių reformą įvertino kritiškai ir pateikė eilę pasiūlymų jos tobulinimui. Finansų ministerijos skelbtais duomenimis, pastabas reformai pateikė iš viso 67 organizacijos.

Siekiant susitarimo dėl MMA dydžio tarp socialinių partnerių, Trišalės tarybos posėdyje LVK siūlys sprendimus dėl MMA ir NPD didinimo atsieti nuo mokesčių reformos, nes tai du atskirų diskusijų reikalaujantys klausimai.

Panašūs įrašai