Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) iniciatyva aukštosiose mokyklose pradėtas verslumo skatinimo projektas „Creazone Fusion“ pasiekė finišo tiesiąją: geriausiomis pripažintos trys komandos LVK būstinėje buvo palydėtos į Londoną.
Jungtinės Karalystės sostinėje konkurso nugalėtojai galės pristatyti savo idėjas tarptautiniu mastu. Šios kelionės metu komandos turės galimybę pritaikyti savo idėjas pagal kitų rinkų poreikius, pristatyti jas užsienio verslininkams, taip pat aplankyti žinomas kompanijas bei verslo organizacijas.
„Šiek tiek jaučiu jums baltą pavydą, nes, kai buvau jūsų amžiaus, nebuvo nei tokių techninių galimybių įgyvendinti savo idėjas, nei tokių tarptautinių ryšių. Nuo Nepriklausomybės atkūrimo pažengėme labai toli, tačiau svarbu nesustoti ir nuolat eiti į priekį. Ateities Lietuvą regime kaip inovacijų valstybę, o jūs esate tie, kurie prisideda prie jos kūrimo“, –studentams sakė LVK prezidentas Valdas Sutkus.
Jau turi prototipą
„Creazone Fusion“ pirmąją vietą laimėjęs „Indigo“ kolektyvas, kurį sudaro labai skirtingų sričių studentai, jau sukūrė savo gaminio – žaislo „BUDDY“, skirto autizmu sergantiems, neregiams ir netgi visiškai sveikiems vaikams, prototipą.
Brailio raštu išmargintas kompiuterinis įrenginys skirtas ugdyti vaikų emociniam intelektui, lavinti motorikai, skatinti kūrybiškumui. Taip pat, pasak idėjos autorės Samantos Skridlaitės, jis padeda tėvams geriau pažinti savo vaikų poreikius bei nuotaikas.
„Vienas iš 59 vaikų turi autizmo požymių. Lietuvoje šeimų, auginančių tokius vaikus, yra 7760. Pagrindinės mūsų numatomos rinkos yra būtent Lietuva, taip pat Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Švedija“,– pasakojo S.Skridlaitė.
Pasak projekto autorių, šio verslo pradžiai reikėtų apie 80 tūkst. eurų, kuriuos tikimasi surinkti pristačius idėją galimiems investuotojams.
Skatins naktinį gyvenimą
Antrąją vietą konkurse nuskynusi komanda „Devoro“ nusprendė kurti specialią programėlę „Nighty“, skirtą didmiesčių naktinio gyvenimo entuziastams bei į juos atvykstantiems turistams. Bendradarbiaujant su klubais, barais ir kitomis pasilinksminimo įstaigomis ketinama joje skelbti informaciją apie čia vykstančius renginius, interaktyvų žemėlapį.
„Numatytos ir funkcijos, kurios padėtų patraukti programėlės vartotojus. Pavyzdžiui, „Laimės ratas“, kai užsukęs į barą ar kavinę gali laimėti nemokamą gėrimą, arba „Laimės valanda“ – jei įstaigos savininkas pamato, kad tuo metu klientų mažoka, per programėlę gali paskelbti pasiūlymą nusipirkti ką nors už pusę kainos ar panašiai“, – pasakojo vienas idėjos autorių Petras Beinoras.
Tikimasi, kad tokia programėlė naktinėjančiam jaunimui padės sutaupyti ir laiko, ir pinigų. Jei projektas įsisuks, ateityje ketinama jį plėsti Baltijos šalyse, o gal net ir Londone.
Trečiosios vietos nugalėtojai – „Ubster Farm“, vystanti draugišką gamtai hidroponikos ir akvaponikos sistemą. Inovatyvus auginimo būdas leidžia įkurti jaukų miesto ūkį, kuriame per trumpą laiką, vartotojams patogioje vietoje, būtų galima užauginti salotų, žolelių, daigų ir gėlių, kurių nereikėtų transportuoti, šaldyti ir kitaip apdoroti siekiant išsaugoti maistingąsias savybes.
Svarbi nuolatinė parama
Pasak LVK prezidento V. Sutkaus, šis konkursas įrodė, kad jaunimas sugeba pasiūlyti inovatyvių, išskirtinių idėjų, kurios gali būti sėkmingas realizuotos.
„Svarbu, kad kuriant verslo planus ir koncepcijas šie dalyviai galėjo naudotis mentorių iš įvairių verslo sričių parama. Tik taip įmanoma įgyti reikiamų įgūdžių, kompetencijos, netgi užmegzti ryšių.
Nors mūsų konfederacijos nariai yra daugiausia tie, kurių verslas jau „su šaknimis“, šis jaunimas – mūsų ateitis. O mes savo ruožtu esame nuolat pasirengę jiems padėti, pasidalyti patarimais ar patirtimi“, – pažymėjo V. Sutkus.

Panašūs įrašai