Sausio 21 d. Lietuvos verslo konfederacijos atstovai susitiko su Ministre Pirmininke I. Šimonyte. Susitikimo metu buvo aptarti esminiai iššūkiai, kylantys dėl įmonių prieigos prie kapitalo Lietuvoje, parama nukentėjusioms nuo pandemijos ir Kinijos sankcijų įmonėms bei atsinaujinančios elektros gamybos didinimo.

„Verslo lūkestis, jog valstybė ateis su finansiniais pagalbos instrumentais įmonėms, kurioms yra sunku dėl pandemijos ar dėl Kinijos sankcijų, tačiau tuo pačiu tikisi, kad valstybės nepradės „verslauti“: skolinant visiems ir labai brangiai“, teigė LVK prezidentas Andrius Romanovskis

Pasak verslo atstovų, yra siekiama, jog valstybė nekonkuruotų su privačiomis finansų įstaigomis bei įtrauktų verslą į veikiančių fondų konsolidaciją. Valstybė turėtų laikytis principo užtikrinti verslo finansavimą, kur to negali padaryti privatus sektorius. Pastebima, kad valstybė savo priemonėmis neretai konkuruoja su privačiais kreditoriais, nors tuo pačiu turi panašų rizikos „apetitą“, kaip ir privatūs kreditoriai – nenori investuoti į jauną verslą ir rizikingus projektus, pastariesiems iškelia itin daug sąlygų. Didžiausius iššūkius patiria įmonės, kurios dėl išorinių veiksnių susiduria su papildomo finansavimo trūkumu, ką mėginama spręsti.

Šių dienų verslas veikiantis Kinijoje susiduria su didžiulėmis problemomis dėl krovinių užstrigimų bei išmuitinimų. LVK atstovai pastebi, jog itin svarbu užtikrinti, kad parama nukentėjusiems nuo COVID-19 ir Kinijos de facto ekonominių sankcijų privalo būti tiksli ir taikliai paremti mokias įmones, šiuo metu susiduriančias su sunkumais. Atsižvelgiant į itin palankias rengiamų priemonių sąlygas nukentėjusioms įmonėms, priemonių taiklumas padėtų išvengti valstybės institucijų konkurencijos su privačiais kreditoriais ir įmonių kreditavimo rinkos iškraipymų.

Augančios elektros kainos, pasak  verslo atstovų, turi paskatinti valstybę ne tik deklaruoti apie paramą atsinaujinančiai energetikai, bet ir faktiškai didinti vėjo ir saulės energijos gamybos pajėgumus. Verslas atkreipė dėmesį, kad vis susiduriama su biurokratinėmis kliūtimis plėtojant vėjo ir saulės jėgaines Lietuvoje.

„Mums, kaip verslo bendruomenei, yra svarbus nuolatinis dialogas su Vyriausybę ir galimybę tiesiogiai išdėstyti savo lūkesčius, kurie prisidėtų prie Lietuvos ekonomikos stiprinimo“, – pabrėžė Andrius Romanovskis.

Lietuvos verslo konfederacija –  didžiausia verslą vienijanti organizacija Lietuvoje. LVK nariais yra Lietuvoje veikiančios įmonės ir asociacijos, besivadovaujančios modernaus bei atsakingo verslo standartais.

Panašūs įrašai