Tarptautinei kompanijai „Philip Morris International“ šią gegužę  suteiktas vyrų ir moterų atlygio lygybę įrodantis „Equal-Salary“ sertifikatas. Tarp aukščiausius standartus atitinkančių bendrovės įmonių – Lietuvoje veikiančios „Philip Morris Lietuva“ bei „Philip Morris Baltic“.

„Equal-Salary“ sertifikatą teikia Šveicarijoje įsikūręs „Equal-Salary“ ne pelno siekiantis fondas. Sertifikatas patvirtina, kad jį turinčios organizacijos taiko tvarią politiką ir konkrečias praktikas, kuriomis užtikrinama, jog abiejų lyčių darbuotojams už vienodą darbą mokamas vienodas atlygis.

Tikrinant lygaus atlygio politikos efektyvumą keliais etapais buvo audituotos „Philip Morris“ įmonės visame pasaulyje. Tarp jų – Lietuvoje veikiančios „Philip Morris Lietuva“ ir „Philip Morris Baltic“. Audito metu, kurį atliko „PricewaterhouseCoopers“, buvo vertinami  tiek patys atlyginimai, tiek ir visi įmonės procesai, kurie tiesiogiai arba netiesiogiai gali daryti įtaką darbuotojo darbo užmokesčiui.

„Fondo specialistų atlikto audito metu nustatyta, kad „Philip Morris“ įmonės Lietuvoje visiškai atitinka aukštus tarptautinius standartus ir garantuoja lygų bei teisingą atlygį savo darbuotojams, nepaisant jų lyties. Daug metų intensyviai dirbame, siekdami kovoti su stereotipais ir norėdami užtikrinti, kad mūsų darbuotojai būtų vertinami remiantis vien jų profesiniais gebėjimais. „Equal-Salary“ auditorių įvertinimas įrodo, kad mūsų pastangos buvo efektyvios“, – sako Sandra Daukšienė, „Philip Morris Baltic“ žmonių ir kultūros vadovė.

S. Daukšienės teigimu, lygų atlygį įmonei padėjo užtikrinti detali personalo valdymo procesų analizė, skaidrus pozicijų klasifikavimas ir atlygio sistema, metinės atlyginimų peržiūros proceso automatizavimas, į sistemą įtraukiant ir vaiko priežiūros atostogose esančius darbuotojus, ir kitos priemonės.

„Philip Morris“ tarptautiniu mastu yra įsipareigojusi siekti kuo didesnės lyčių lygybės ir kitais būdais. Pavyzdžiui, „Philip Morris“ pasaulyje turi tikslą iki 2025 m. pasiekti, kad bent 35 proc. aukščiausių pareigų užimtų moterys. Lietuvoje esančiose „Philip Morris“ įmonėse šis tikslas jau yra pasiektas ir viršytas.

„Šiuo metu „Philip Morris Lietuva“ ir „Philip Morris Baltic“ bendrovėse moterys sudaro atitinkamai 43 proc. ir 54 proc. aukščiausias pareigas einančių komandos narių, – sako S. Daukšienė. – Lyčių balansas, darbuotojų įvairovė, teisingas ir skaidrus atlygis už darbą yra būtini siekiant užtikrinti, kad visi darbuotojai būtų motyvuoti, o organizacijoje priimti sprendimai – tvaresni. Tai leidžia mums būti stipresniems bei greičiau įgyvendinti „Philip Morris“ transformaciją bedūmės ateities link.“

Įvairovę darbo komandoje „Philip Morris“ įmonėms Lietuvoje pavyksta užtikrinti keliais būdais, teigia „Philip Morris Baltic“ žmonių ir kultūros vadovė.

 „Lygybės principus diegiame nuo pat darbuotojų atrankų, taip pat analizuojame, kokios priežastys lemia skirtingą lyčių pasiskirstymą tam tikrose pareigose, vedame specializuotus mokymus. Lyčių lygybės užtikrinimo praktikos leidžia pritraukti įvairias patirtis, išsilavinimą, požiūrį turinčius profesionalus. Savo ruožtu, tai įmonei padeda pasiekti geresnių veiklos rezultatų“, – sako S. Daukšienė.

„Philip Morris International“ – pirmasis užsienio investuotojas Lietuvoje. Nuo 1993-ųjų Lietuvoje veikianti įmonė yra ir viena didžiausių šalies mokesčių mokėtojų. Per pastarąjį dešimtmetį bendrovės „Philip Morris Lietuva“ ir „Philip Morris Baltic“ į Lietuvos valstybės biudžetą sumokėjo daugiau kaip du milijardus eurų įvairių mokesčių.

Panašūs įrašai